Városházi hírek

Ahol a Szinva határozta meg a fejlesztéseket

2012-02-19 08:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bartha_gyorgy_korzet_120214_ja_26.jpg

Miskolc délnyugati kapuja elszórt, egykor önálló településekből, most városrészekből álló, cseppet sem homogén része a városnak. Csak a választásra jogosultak, tehát a tizennyolc éven felüliek száma több ezer, a gyerekekkel együtt tehát egy kisvárosnyian laknak itt.

Bükkszentlászló, Berekalja, Kenderföldi lakótelep (Dél-Kilián) határolja ezt a városrészt, melynek problémáiról, megoldandó feladatairól leginkább az önkormányzati képviselő, Bartha György tud mesélni, aki több ciklus óta dolgozik itt.

Központban a Szinva és az árvízi helyreállítások

Hasonlóan Miskolc egyéb olyan városrészeihez, amelyeket érint a Szinva medre, itt is a 2010-es esőzés utáni áradás, az azt követő károk és helyreállításuk volt az elmúlt bő másfél év meghatározó és legfontosabb ügye. A képviselő szerint pedig a patak medrének kotrása, a partfalak helyreállítása tipikus példája annak, amikor egy probléma, illetve annak megoldása átnyúlik ciklusokon és önkormányzati körzethatárokon, teljes összefogást és közös gondolkodást generálva.

Nem véletlen, hogy Bartha György a medermunkákat kiemelten fontosnak tartja, és megemlíti, most is van a városnak beadott pályázata ezzel kapcsolatban. Fontos lenne ugyanis a meder burkolása is. A víz elvezetése még komolyabb esőzés vagy olvadás után is biztosított most már, azonban az erősebb, nagyobb vizek újra tönkretehetik a partfalat, amit aztán újra javítani kellene – ennél egyszerűbb megoldás a burkolás. Elkészült a Bölcs utcánál a súlytámfal is, ami fontos volt az ott élők számára. Az egyetlen, még érzékenyebb terület a Blaha Lujza utca, itt a problémát a Ferenczy Sándor utcai híd mederáteresztő képessége okozta, azonban éppen a héten indulhatott el itt is a beruházás, amely során lejjebb süllyesztik a mederfeneket. Ezek után elmondható, hogy veszélyes pontok már sehol nincsenek a városrészben.

Munkálatok lakossági jelzések alapján

A képviselő azt mondja, a folyamatos lakossági egyeztetés határozza meg, hogy milyen munkákat igyekszik elvégezni, milyen problémákat kell megoldani, természetesen a költségvetés, illetve a képviselői alap tükrében. Bükkszentlászlón szintén a 2010-es nagy esőzés okozott gondot, ami sok helyen tönkretette a patakmedret és a támfalakat, ezek kijavítása azóta is folyamatos, és ebben az évben is tervezi folytatni a munkát.

bartha_gyorgy_korzet_120214_ja_14.jpg

Berekalján a csapadékvíz-elvezetés okozott problémát több utcában is – mint például az Erdő és a Juhász Gyula –, ezeket sikerült megoldani.
Tavaly Dél-Kiliánban, az Iván utcán parkolót sikerült építeni, hogy a parkolási gondokat enyhítse, Berekalján több helyre kértek fekvőrendőrt, ami részben a Zöld Nyíl építkezése miatt megnövekedett forgalom tett indokolttá (mint például a Bartók Béla utcában). Folyamatosak a járdajavítások, mint például a római katolikus templom előtt. A Nagy Lajos király utcai református általános iskola előtt szintén a megnövekedett forgalom miatt kértek segítséget, itt a gyalogátkelőhelynél forgalomlassító szigetet alakíttatott ki Bartha György a képviselői alapjából, ami orvosolta a problémát.

Segítség, javítás

A képviselő szívesen beszélt arról is, hogy a dél-kiliáni háziorvosi rendelőben évek óta finanszírozza a MISEK segítségével a helyben történő vérvételt, ezt évente több ezer, elsősorban idős ember veszi igénybe, akiknek így nem kell bemenni a kórházba, ami elég nagy távolság. Ezt a fajta segítséget a jövőben is szeretné folytatni.

A korábban is említett 2010-es esőzés és az azt követő árvízzel kapcsolatos problémákkal, esetleges kártérítési igényekkel még tavaly is nagyon sokan fordultak hozzá. Ezeket folyamatosan igyekezett megoldani, illetve segítséget nyújtani, de még erre az évre is maradt munkája ezzel kapcsolatban.

Ebben az évben a tervek között szerepel még a Szervezet utcán a járda, míg a Csendes utcán az úttest javítása. További igények vannak Berekalján fekvőrendőrökre, Dél-Kiliánban pedig parkolókra, így ezek kialakítását mindenképpen folytatni szeretné. Ahogy Bükkszentlászlón is maradt még támfalépítési, javítási munka. Ugyanakkor még várja a lakossági igényeket, amelyek indokoltak, és ennek megfelelően igyekszik beosztani, hogy milyen munkákra lesz lehetőség a képviselői alapjából 2012-ben.

MN – Horváth Imre
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-02 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!