Kultúra

Egerbe megy a Kaláka

2012-02-01 13:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kalaka2.jpg

Elterjedt a hír, hogy Egerben rendezik meg idén a Kaláka fesztivált. A hír igaznak bizonyult. Portálunk megkereste a polgármesteri hivatalt. Válaszul a városháza közleményt adott ki arról, hogy visszavárják Miskolcra a fesztivált a vár átépítése után. Megkerestük Gryllus Dánielt is, aki az elkövetkező fesztiválokkal kapcsolatban azt mondta, nem tudja még, mit hoz a jövő.

Levélben értesítette Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét Gryllus Dániel január 26-án arról, hogy bár a diósgyőri vár bezárása után együtt kerestek új helyszínt a fesztiválnak, de a szervezők számára a vár egyedi és pótolhatatlan. Gryllus Dániel elmondta, mindenképp szerették volna a fesztivált a régióban tartani, ám Miskolcon a diósgyőri váron kívül egy helyszínt sem találtak alkalmasnak, ezért az egri várba „települnek”.

Gryllus Dániel azt is leírta a polgármesternek címzett levelében, hogy a vár nem csupán azért fontos számukra, mert megszerették az idők során, hanem azért is, mert az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez vári miliő illik.

– Emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták – szól a Kriza Ákosnak címzett levélben.

Gryllus Dániel érdeklődésünkre elmondta, szerették volna a régióban tartani a fesztivált. Sok ajánlatot kaptak, végül azonban úgy döntöttek, hogy az egri várban rendezik meg június 29–július 1. között.

– Sok lehetséges új, miskolci helyszínt megnéztünk, de egyiket sem találtuk megfelelőnek. Itt volt az ideje, hogy kicsit változtassunk a 33. Kaláka fesztivált ezért a Bükk túloldalán, Egerben rendezzük meg, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk – mondta Gryllus Dániel. Arra a kérdésre, hogy a jövőben is Egerben marad-e a fesztivál, vagy a vár elkészülte után „hazaköltözik” a Kaláka, Gryllus Dániel azt mondta, nem tudja még, mit hoz a jövő. Annyit tud, hogy idén Egerben lesz fesztivál.

Miskolc város vezetése és Miskolc lakossága a vár átépítése után visszavárja a Kaláka Fesztivált. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere támogatásáról biztosította Gryllus Dánielt, hiszen a vár nélkül nincs Kaláka, úgy Miskolc sem létezhet a Kaláka nélkül – olvasható a polgármesteri hivatal által kiadott közleményben.

Az egri képviselő-testület már döntött arról, hogy támogatják a Kaláka Fesztivál egri megrendezését. Az előterjesztésben a következő mondat is szerepelt: „A szervezők kinyilvánították azon szándékukat, hogy a Kaláka Fesztivált a jövőben is Egerben tervezik megrendezni, hosszú távú együttműködést szeretnének.”

Gryllus Dániel levele:

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Ákos!

Tudom, hogy nem ér váratlanul, mert a dolgok ebbe az irányba alakultak, amit mindnyájan tudunk.
A vár bezárása után nézegettük még a fesztivál szempontjából lehetséges miskolci helyszíneket, de továbbra is úgy érezzük, a Diósgyőri vár egyedi és pótolhatatlan.

Nem csak azért, mert nagyon megszerettük, hanem az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez nagyon illik. Mellette az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták. Ez nem használna sem a fesztiválnak, sem a városnak, sem az idelátogatóknak.

Ha már váltanunk kellett, váltsunk kicsit bátrabban. Sokfelé hívtak, de nem akartunk elszakadni a régiótól, a történelmi levegőtől sem. Úgy döntöttünk, hogy a Bükk túlsó oldalán, az egri várban fogunk muzsikálni június 29-július 1-ig. Itt tartjuk a 33. Kaláka Fesztivált. Az eseményre, ha időd engedi, szeretettel várunk!

Kérlek, tolmácsold a köszönetünket mindazoknak, akik az eddigi 32 alkalmon szeretettel segítették a fesztivált és velünk együtt büszkék voltak rá!
Megíratott, „megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.” Úgy tűnik, ez az idő most érkezett el. Kérlek Ti is őrizzétek meg szívetekben a számunkra felejthetetlen együtt töltött napokat!

Természetesen az élet nem áll meg és miskolci barátainkhoz ugyanolyan szeretettel jövünk ezután is, ahogy betlehemeztünk az Adyban. Most Szabó Lőrinc, a miskolci születésű költő estjét tervezzük a költészet napja környékére.

Ez ugyan magánlevélként indult, de ha jónak látod, ismertesd barátainkkal, hisz úgysem tudunk mindenkinek személyesen köszönetet mondani, búcsúzni meg nem akarunk, hisz reméljük, találkozunk a jövőben is!

Üdvözlettel és köszönettel:

Gryllus Dániel

A Kaláka és a Kaláka Fesztivál nevében is
Budapest, 2012. január 26.

Az egri képviselőtestület ülésére készített előterjesztés itt olvasható.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!