Közélet

A többség a megszokott gyógyszert kéri

2012-01-28 14:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gyogyszerek-patika-120126ml_1.jpg

A legtöbb gyógyszer még társadalombiztosítási támogatással is drága, pedig az állam óriási pénzeket tesz mellé kiegészítésként. A beteg és az állam pénzével is takarékoskodnának, ezért februártól a patikusoknak az azonos hatóanyagú, olcsóbb szereket kell ajánlaniuk.

Ezt a számlán is fel kell majd tüntetni.
– Eddig is szó volt arról, hogy az olcsóbb gyógyszereket ajánljuk, már januárban is megtettük az OEP ösztönzők miatt. Tapasztalatom szerint teljesen betegfüggő a dolog, mivel van, aki ragaszkodik a recepten lévő gyógyszerhez, mindegy, hogy jóval drágább, mint az általunk ajánlott olcsóbb. Vannak, akik viszont megköszönik a tájékoztatást és élnek a csere lehetőségével. Azonban az előbbi a gyakoribb – osztotta meg tapasztalatait Fegyvernekiné Nádi Katalin, a Szent János Gyógyszertár és Magánorvosi Központ ügyvezetője.

gyogyszerek-patika-120126ml_4.jpg

– A tájékoztatás természetesen több munkát jelent, több időt vesz igénybe. Mivel nálunk jellemző az átmenő forgalom ezért általában sietnek az emberek. Amíg az egyiknek magyarázom a tudnivalókat, addig van aki hergelődik a sorban állva, nem várja ki még hozzá ér a kiszolgálás, hanem elmegy a patikából. Úgy vannak vele, hogy kapják meg a gyógyszerüket és már mennek is, nem nagyon szeretnek beszélni. Általában ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, amit az orvos felírt. Ha a doboz színe megváltozik, van, aki rákérdez, hogy jót adtunk-e neki, a megszokott gyógyszere van-e benne?

Február 1-től a blokkon is fel kell majd tüntetni az olcsóbb gyógyszerválasztás lehetőségét. Mint megtudtuk az ezzel kapcsolatos program még nem jött meg a Szent János patikába, várhatóan a jövő hét elején érkezik. Központilag készül. A szakember nem aggódik ezzel kapcsolatban, mire kell készen lesz.

Cs. L.
fotó: Mocsári L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-01-18 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!