Kultúra

Egy élet – egy napló, mely örök tanulságul szolgál

2012-01-22 15:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Anne Frank – történelem a mának címmel nyílt kiállítás a Diósgyőri Gimnáziumban csütörtökön. A tárlat a korabeli történelmi korba ágyazva, a naplója alapján mutatja be Anne Frank élettörténetét – egyúttal az előítéletekkel szembeni fellépésre figyelmezteti a kiállítás látogatóit.

Tizenéves diákok mesélnek társaiknak a fiatal korában elhunyt, zsidó származású német lányról, Anne Frankról az életét képekkel és naplójából vett idézetekkel bemutató tablók előtt – a középiskolás tárlatvezetők azt a kort és azt a tragédiát igyekeznek bemutatni, amiről szüleiknek is nehéz véleményt alkotni, nagyszüleiknek pedig éppen lenne miről beszélni, de az átélt traumák felidézése sokszor fájdalmas.
– A történelem jobb, mélyebb megismerése a tárlat egyik célja, mivel sok középiskolás félinformációkkal rendelkezik, keveri a történeti fogalmakat, és nincs tisztában a dolgok miértjeivel – fogalmazta meg a kiállítás egyik célját Sziszkoszné Halász Dorottya, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének adjunktusa, a kiállítás szervezője.

annafrank-dgy-gimi-120119ml_05.jpg

Véleménye szerint a fiatalok ma is sokat tanulhatnak Anne életéből. Az 1929-ben született német lány 12 évesen kezdte el írni naplóját, melyet 1945-ben bekövetkezett haláláig szorgalmasan vezetett. A tizenéves korosztály tehát igazán közelinek, akár magáénak is érezheti azokat a gondolatokat, amiket Anne lejegyzett.
– Az előítéletekkel szembeni fellépésre figyelmeztet mindenkit a napló. A tolerancia erősítését kívánjuk elérni kiállításunkkal – sorolta a szervező céljaikat.

A tárlatot Péter Barnabás, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója nyitotta meg, aki a kiállítás jelentőségét és hatását emelte ki. Elmondta, diákokhoz, a mának szólnak elsősorban a tablók, de várják a miskolci lakosokat is. A február 17-éig látogatható tárlat megtekintéséhez előre be kell jelentkezni a gimnázium titkárságán.
A kiállítás látogatóit aztán az amszterdami Anne Frank Ház módszere alapján diákok vezetik végig a tárlaton. Három miskolci középiskolából, ötven tanuló vett részt azon a kétnapos képzésen, ahol megismerhették a zsidó származású német lány történetét, akit Anne Frank naplója címmel kiadott jegyzetei halála után világhírűvé tettek.

– Korábban nem igazán ismertük Anne életét, történetét, most viszont már mi is tervezzük, hogy elolvassuk a naplóját – mondta el Kiss Fruzsina, Gyökér Gábor és Lányi Máté. Mindhárman a Diósgyőri Gimnázium tanulói, akik részt vettek a képzésen. Kiemelték, hogy sokat beszélgettek a 2. világháborúról és a holokausztról, sok új ismeretet szereztek a két nap során.
Rutkai Imréné viszont már korábban felkészült volt a témából, hiszen elmondása szerint olvasta a naplót, de látta az ez alapján készült színdarabot és amerikai filmet is. 1944-ben 16 éves volt, amikor a németek megszállták az országot. Az ezt követő borzalmakról ma is nehéz mesélnie.

annafrank-dgy-gimi-120119ml_08.jpg

– Nagyon sok évtized eltelt, sok mindenen mentem át azóta, de valami kapcsán mindig előtörnek az emlékek – mesélte könnyeivel küszködve.
Rá is nagy hatással volt a Földes Ferenc Gimnázium tanulói által előadott darab, mely az úgynevezett mozgásszínház műfajában beszéd nélkül, pusztán a szereplők mozgással, arc- és kézjátékkal mutattak be a szereplők egy történetet, melyet Barna István, a Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatóhelyettese írt.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!