Külföld

Eltörölhetik a lakásilletéket

2008-07-04 15:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot azoknak az ingatlanvásárlással kapcsolatos illeték előírásoknak a módosítására, amelyek hátrányosan különböztetik meg a korábbi külföldi lakóingatlanjukat eladókat azokkal szemben, akik magyarországi korábbi lakóingatlanjukat adják el.

A Magyarországon lakást vásárló külföldieknél eddig nem merült fel problémaként az, hogy hátrányosabban fizetik az illetéket, mint a magyar állampolgárok - reagált az Európai Bizottság csütörtöki felszólítására Bodor Csaba, az Otthon Centrum International Client Services igazgatója.

Az MTI brüsszeli tudósítójának jelentése szerint az Európai Bizottság felszólította Magyarországot azoknak az ingatlanvásárlással kapcsolatos illeték előírásoknak a módosítására, amelyek hátrányosan különböztetik meg a korábbi külföldi lakóingatlanjukat eladókat azokkal szemben, akik magyarországi korábbi lakóingatlanjukat adják el.

A mostani szabály lényege: Ha a meglévő lakás értékesítése és az új lakás megvásárlása között legfeljebb 1 év telik el, akkor az illeték alapjának a megvásárolt és az eladott lakás (terhekkel nem csökkentett) forgalmi értékének különbözetét kell tekinteni.

Ha tehát ma eladok egy lakást 20 millióért és holnap veszek egyet 30-ért, akkor csak 10 millió után kell illetéket fizetni. Ezt a szabályt azonban csak akkor lehet alkalmazni, ha mindkét lakás Magyarországon található. Ez nem tetszik az EU-nak.
A Pénzügyminisztérium sajtó osztálya egyelőre mindössze annyit közölt: "Magyarország az előírtaknak megfelelően határidőben fog reagálni erre a kérdésre az Európai Bizottságnak."


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-27 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!