Gazdaság

Mennyiért fűtenek a nagyvárosokban?

2012-01-10 14:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tavhouj.jpg

A számla összege mindig több, mint amennyit a polgárok szívük szerint fizetnének bármelyik szolgáltatásért. Nem kivétel ez alól a távfűtés sem. Összehasonlítottuk néhány magyar nagyváros ezzel kapcsolatos adatait és kiderült, hogy Miskolc a legolcsóbbak közé tartozik.

Az a hír jelent meg az egyik országos kereskedelmi médiában, hogy Magyarországon a nagyvárosok közül Miskolcon a legdrágább a távfűtés, ami igen csak meglepőnek tűnt a korábbi évek fényében. Ezért megkerestük a Miskolc Holdingot, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Rövid időn belül kiderült, hogy téves adatok láttak napvilágot.

–A nyilvánosan elérhető adatok alapján készítettünk egy összehasonlítást az ország nagyvárosai, konkrétan Budapest, Debrecen, Pécs, Miskolc és Győr viszonylatában. Az összehasonlíthatóság kedvéért minden egyes helyen azonos méretet és fogyasztást vettünk figyelembe – magyarázta az adatgyűjtés hátterét Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. –Egy 137 légköbméteres lakás – ami a gyakorlatban 51 négyzetméteres, két szobás lakásnak felel meg - éves 35,6 GJ fűtési hőmennyiséget és évi 48 köbméteres használati melegvíz felhasználást alapul a január 1-jével hatályba lépett díjakkal számoltuk ki a költségeket, amelyek a következőek: Budapesten 228 736 forint, Debrecenben 227 847 forint, Pécsen 226 609 forint, Miskolcon 217 441 forint, Győrben pedig 202 290 forint a távfűtés éves bruttó díja. Ez alapján látható, hogy a figyelembe vett nagyvárosok közül Győr után Miskolcon kell a legkevesebbet költeniük a távfűtésre – vont mérleget Pásztor Imre.

futesdiagram_holding_minaphu.jpg

Az összehasonlíthatóság kedvéért mellékelten közüljük a számításokhoz felhasznált pontos adatokat tartalmazó táblázatot. Az már egy másik történet, hogy az adott városokban mennyi az átlagkereset, az egy főre jutó jövedelem, amiből ki kell fizetni a távfűtés díját.

Cs.L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-04 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!