Egyház

Óriásmozaik eredeti módszerrel és anyagokkal

2011-12-24 18:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Sehol a világon nem készítettek akkora méretű római mozaikpadlót eredeti anyagokkal az eredeti helyén, mint a Villa Romana Balácán. Hétszázezer mozaikdarabból rakják össze a képet.

A római kori Pannonia jelenleg ismert egyik legnagyobb mozaikpadlójának a másolata egy KDOP-s pályázatnak köszönhetően készül el - tájékoztatott Laczkó Dezső, a Gáspár Móna Múzeum közönségkapcsolati osztályvezetője.

A balácai római kori villagazdaság egykori tulajdonosának lakóházában négy termet is mozaikburkolattal láttak el. Ezek közül a legnagyobb és legteljesebb, közel 70 négyzetméter felületű mozaikpadló jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában van. A Veszprém Megyei Önkormányzat által beadott pályázat keretében lehetőség nyílt a reprezentatív díszburkolat másolatának elkészítésére, és az eredeti helyén történő elhelyezésére - ismertette az osztályvezető.

Az előkészületek során a kivitelező Mentartis Kft. munkatársai többhetes munka során felmérték a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidariumában elhelyezett eredeti műtárgyat. Anyagvizsgálattal azonosították a korabeli nyersanyagokat, a habarcs összetételét. Pontos, mérethű rajzot készítettek, amelyen rögzítették a mozaikszemek számát, a sorok szélességét, a mozaikrakás irányát, a színárnyalatokat.

A másolathoz felhasznált nyersanyag kiválasztása gondos válogatás és színpróbák után történt meg - mondta Bóna István festményrestaurátor, a Képzőművészeti Egyetem adjunktusa.

A kőtömböket géppel vágják egyre kisebb darabokra. A legutolsó munkafázis során a kisebb kőrudakat kézzel, kalapács segítségével pattintják apró mozaikszemekké - részletezte a szakember. A munka rendkívül időigényes, megfelelő szakértelmet kíván, restaurátorok és képzőművészek együtt dolgoznak rajta. A kész másolat hozzávetőleg 700 ezer kis mozaikdarabból áll össze. A képet részletenként rakják össze Budapesten, tálcákra teszik, így szállítják a Veszprém megyei Nemesvámos közelében fekvő Balácára.

A múzeumban készített mérethű fóliarajzot kisebb blokkokra választották. Ezekre az önálló elemekre vízzel könnyen visszaoldható ragasztóval gézhálót rögzítenek. A mozaikszemeket ezután a fólián látható minta szerint ragasztják le a gézre. Ebben a mozaik hátoldalát látjuk, azt a felét, amit a habarcsba ragasztanak majd a helyszínen. A "színe" a géz felőli oldalon van. Miután a habarcsba fordított blokkokat összeillesztik, leszedik a gézt a felületről.

Bóna István elmondta, tudomása szerint ilyen munkát sehol a világon nem végeztek még. Amerikában készítettek ugyan nagy méretű mozaikot, de annak a minősége messze elmarad a balácaiétól.

Az elkészült mozaikpadlót 2012. május elejétől mutatják be a nagyközönségnek eredeti helyén, a római kori villagazdaság 20-as szobájában Villa Romana Balácán.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-01-30 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!