Városinfó

Miskolc a zöld városok útján

2011-12-16 17:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE green_city_111216_ja.jpg

Miskolc elkötelezte magát a Green City Mozgalom Magyarországon program mellett, melynek elveit már a Főtér tervezésekor is figyelembe veszik. Az elképzelés szerint ez lehet Miskolc kristályosodási pontja.

A júniusi szándéknyilatkozatot erősítette meg a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. és Miskolc városa pénteken délelőtt, amikor a városházán együttműködési megállapodást írtak alá. Mint Kriza Ákos, Miskolc polgármester elmondta, hosszú együttgondolkodás után döntöttek úgy, hogy megerősítik a szándékukat. Jó példa volt az együttműködésre a Főtér kapcsán elindult tervezés, együttgondolkodás, melyet a Green City mozgalom elképzeléseivel összhangban szeretnének megvalósítani. Fontosnak tartják, hogy tisztább legyen Miskolc levegője, megújuljon a város energiaháztartása, parkok, terek újuljanak meg, és a jövőben a fejlesztések, beruházások is a zöld városok szellemében készüljenek el.

Életre van ítélve Miskolc, a Főtér tervezése kapcsán beigazolódott, hogy él és élni akar, jegyezte meg Rostás László, Miskolc főépítésze. A beérkezett vélemények fontos értékek mentén fogalmazódtak meg, a város lakói felelősen próbáltak gondolkodni a jövőjükről. A közösségi tervezés összegzése alapján elmondható, hogy főtérre, igazodási pontra szükség van, a lakosság igényli a XXI-XXII-ik század technikáját is, és mindenki kiemelte a közösségi funkciókat – tette hozzá a főépítész. Szükségesnek tartják a térfalat, a közösségi tereket, gyepet, pázsitot, szökőkutat, de az is felvetődött, hogy minden nap arra kelljen járni, hogy így legyen benne élet. Az építészek feladata most, hogy az összeállított program alapján megfogalmazzák az élhető várost. A Green City ugyanis elsősorban gondolkodásmód, amit minden beruházásnál érvényesíteni szeretnének, minden esetben előírják majd a zöld felületeket.

green_city_111216_ja_8.jpg

Ez valóban egy gondolkodásmód, méghozzá olyan, amely egyidős az emberrel, csak az elmúlt évszázadokban elfelejtettük, tette hozzá Somorjai-Tamássy Zsolt a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője. A készülő beruházásoknál mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy az a városi ökoszisztémának is a része lesz. A zöld értékeket meg kell védeni, de ezt rendszerbe kell tenni. Ennek a kereteit fogják közösen megteremteni az együttműködési megállapodás aláírása után. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy egy városnál először létre kell hozni egy kristályosodási pontot, vagyis egy területen megvalósítani az elképzeléseket úgy, hogy az bejárható, megtekinthető legyen, majd innen indul el a folyamat a város többi része felé. A Főtér erre kitűnő lehetőség, itt lehetne kipróbálni a konkrét lépéseket.
A tájékoztató végén Kriza Ákos, és Somorjai-Tamássy Zsolt aláírták az együttműködési megállapodást.

H. I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-06-26 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!