Közélet

Miskolci iskolát támogat a fővárosi intézmény

2011-12-13 16:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eltes-matyas-adomany-111213ml_04.jpg

A mai világban szokatlannak számító összefogásról tett tanúbizonyságot egy fővárosi iskola szülői és gyerekközössége, melynek kézzelfogható eredménye kedden érkezett Miskolcra.

Hosszú percekig hordták be az Éltes Mátyás Általános Iskola egyik tantermébe az ajándékcsomagokat kedd délelőtt, melyet a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanulói gyűjtöttek össze. Nem ez az egyetlen adomány azonban a két intézmény között, a fővárosiak ugyanis a miskolci gyerekek étkezését is támogatják anyagilag.

eltes-matyas-adomany-111213ml_16.jpg

A szülőktől érkezett a kezdeményezés, hogy próbáljanak meg segíteni egy vidéki intézménynek, ahol rászoruló gyerekek vannak. Mint Almási Gábor, az egyik akciót kezdeményező budapesti szülő elmondta, fogy a társadalomban a szolidaritás, ezért kezdtek gondolkodni azon, mit lehetne tenni helyi szinten. Az ötlet végül az lett, hogy aki teheti, fizessen be több ebédpénzt, és ezzel támogassák rászoruló gyerekek étkeztetését.Székelyné Nagy Zsuzsanna, a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azonnal a kezdeményezés mellé állt, mint mondja, iskolájukban nagyon jól működik a szülők részéről a támogatási rendszer, többször összefogtak már a saját intézményük érdekében és támogattak felújítást, fejlesztést. Most úgy gondolták, hogy máson próbálnak segíteni. A miskolci iskolára úgy esett a választás, hogy az igazgatónő két éve egy továbbképzésen járt itt, és ekkor ismerkedett meg az intézménnyel, illetve az itt dolgozó pedagógusokkal. Az anyagi támogatás után azonban a gyerekekben is felvetődött, hogy valahogy segíteni, adományozni szeretnének, és azt találták ki, hogy karácsony alkalmából gyűjtést rendeznek játékokból, könyvekből, amit elhoznak miskolci társaiknak. Három hét alatt annyi minden gyűlt össze, hogy egész szombaton ezt csomagolták a szülők segítségével, és végül egy kisbuszra volt szükség, hogy elhozhassák őket.

eltes-matyas-adomany-111213ml_24.jpg

A budapesti iskolából az igazgató és a szülő mellett két diák, a diákönkormányzat képviselői érkeztek még, akik a gyűjtést koordinálták. Az Éltes diákjai kis műsorral, verssel és karácsonyi dalokkal köszöntötték az érkezőket és köszönték meg az ajándékokat, ami után Székelyné Nagy Zsuzsanna a könnyeivel küszködve beszélt a gyerekekhez és a kollégáihoz.

Görgényi Adrienn, az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény intézményegység-vezetője gondoskodott a csomagokban rejtőző ajándékok elosztásáról, hogy minden gyereknek jusson, és elmondta azt is, az anyagi támogatást a legrászorultabb gyerekeik között fogják szétosztani, enyhítve ezzel a terhet, amit számukra az étkezési hozzájárulás kifizetése okoz.

Az Éltes Mátyás egyébként Miskolc leginkább hiányt pótló intézménye, könnyebb és középsúlyos testi és értelmi fogyatékos, tanulási és pszichés zavarral küzdő gyerekek is látogatják az intézményt, akikkel a tanárok mellett fejlesztőpedagógusok és szakemberek is foglalkoznak.

H. I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-04-06 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!