Városinfó

Civilek a Szent István tér jelenéről és jövőjéről

2011-11-29 22:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE foter-tervezes-111129ml_23.jpg

A Szent István tér jelenlegi állapotának elemzésével, a majdani főtér fő funkcióinak meghatározásával és a 2008-as ötletpályázat díjazott alkotásainak tanulmányozásával folytatódott a közösségi tervezés kedden, az Almássy-kúriában.

Somorjai-Tamássy Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője a minap.hu-nak elmondta, a hétfő este és a kedd délelőtt azzal telt, hogy az előző nap összegyűjtött fogalmakat – melyekkel a civil szervezetek képviselői jellemezték a leendő főteret – összegyűjtötték, pontosították és kategorizálták.
– Egy fogalom sem veszett el, minden hétfőn elhangzott kívánt jellemző felkerült az ábrára, mely kiindulási pontja lehet majd annak a jövőképnek, mely alapján az építészek dolgozni kezdhetnek – mondta Somorjai-Tamássy Zsolt. Hozzátette, a keddi nap lényege az előző nap összefoglalásán túl az volt, hogy elemezzék tapasztalataik és képek alapján a Szent István teret.

foter-tervezes-111129ml_02.jpg

– Minden pozitív, és negatív tapasztalatra kíváncsiak vagyunk egy adott szempontrendszer alapján dolgoznak a csapatok, és a tegnapihoz hasonlóan egy táblán gyűjtjük össze a pozitív, vagy negatív véleményeket – mondta.

Mindezek alapján tapasztalataink szerint a közösségek, a találkozások terének látnák legszívesebben a miskolciak a főteret, ahol a zöldfelületeknek fontos szerep jut, ahol a kicsik, a családok, a fiatalok és az idősek egyaránt megtalálják számításukat. Vonzó, élhető, élettel – rendezvényekkel és szórakozási lehetőségekkel – teli teret képzelünk el.
Portálunk pedig a csapat munka alatt a résztvevő civileket kérdezte arról, hogy miért vesz részt szervezetük a workshopon, milyennek képzelik el a jövőbeli miskolci főteret, illetve, hogy hogyan vélekednek a Szent István tér jelenéről.

foter-tervezes-111129ml_01.jpg

Dialóg Egyesület

mozgo-monika-111129ml_09.jpgMozgó Mónika, a Dialóg Egyesület munkatársa a közösségi tervezés és a közösségi tér fontosságára hívta fel a figyelmet.
– Egyesületünk középpontjában a közösség áll, így nem véletlen az sem, hogy olyan tér képe él előttünk a főtér szót hallva, melyet bárki használhat. A Szent István térnek jelenleg szerintünk egyébként éppen az a legnagyobb hibája, hogy a város, mint közösség szempontjából ez a közterület nem bír jelentőséggel. Találkozásokra, közösségi életre, inkább használják a Villanyrendőrt, vagy a Centrum előtti teret az emberek, mint ezt. Ezen változtatni kell, és azért vagyunk itt, hogy ezt a gondolatot képviseljük a jövőkép megalkotásakor – mondta Mozgó Mónika.

Első Miskolci Lions Klub

hajnal-jozsef-111129ml_22.jpgHajnal József, a klub tagja elmondta, a Lions Klubban olyan emberek vesznek részt, akiknek fontos a város, és részt vesznek Miskolc életének alakításában, így örömmel tettek eleget a felkérésnek, és jelentek meg a workshopon.
– A Lions Klubban nagyon erős egyéniségek vesznek részt, így inkább csak a magam nevében beszélnék a Szent István tér jelenéről, és szintén saját jövőképemet mondom el. Véleményem szerint ez a tér ma siralmas, azért mert semmilyen egység nincs benne, több mozaikból áll össze, melyek között nincsen átjárás – mondta Hajnal József. Mint mondja az új főtérnek leginkább emberi léptékűnek, barátságosnak kell lennie, és fontos, hogy legyen üzenete.

– Mindazon túl, ami itt elhangzik a fórumon fontos, hogy a tér adjon egy felfedezésélményt azoknak, akik a világ bármely tájáról Miskolcra érkeznek. Hogy a főtérre érve az mondják: „Aha, ez Miskolc!”. Mi most itt „egy üres papírlap előtt állunk”, ezt pedig úgy kell megtölteni, hogy a jövőben a térre érve bárki megértse, mit jelent miskolcinak lenni, mi az, hogy Miskolc, hogy az utókornak is üzenjünk ezzel a térrel – hangsúlyozta Hajnal József.

Észak-Keleti Átjáró Közhasznú Egyesület

darazs-richards-111129ml_20.jpgDarázs Richard, az egyesület képviselője elmondta, mikor megtudták, hogy lehetőség van részt venni a tér újraformálásában azonnal jelentkeztek, nem akarták kihagyni ezt a „vissza nem térő alkalmat”.
– A mostani Szent István tér jellegtelen, koncepciótlan nem is tér, csak teresedés, egység lehetne az Avasi domboldallal, de jelenleg egy parkoló és egy négysávos út választja el attól, ezen szeretnénk változtatni – mondta Darázs Richard.

Az új tér az „átjárósok” szerint hatalmas zöldfelülettel kell rendelkezzen, egységet kell képezzen az Avassal, és egyszerre kell nyugodtságot és pezsgő életet képviselnie  a közösség számára, Miskolc lakosságának.

Holdam Egyesület

hubai-dora-111129ml_21.jpgHubay Dóra, a Holdam képviselője elmondta, a workshopon a várandós, illetve a gyermekes kismamákat képviselik.
– A mostani Szent István téren nagyon nagy gond az akadálymentesítés hiánya, nem járható be a tér minden zuga, vannak semmibe vezető járdák, utak, és nem kínál minőségi időtöltést igazából senkinek. Mi egy barátságos, szerethető, vidám teret képzelünk el, olyat, ami jövőképet ad a városnak, ahol a felnövő generációk szívesen találkoznak majd, ahova a gyerekek örömmel mennek ki. Nekik egyébként valamiféle attrakció telepítését mindenképpen szorgalmazzuk az új térre – mondta Hubay Dóra.

Maradj Miskolcon! Alapítvány

pasztor-petra-111129ml_15.jpgPásztor Petra, a Maradj Miskolcon! Alapítvány tagja elmondta, a szervezet azért jött létre, hogy a miskolci fiatalok elvándorlását megszüntesse, illetve célja az is, hogy visszatérési pont legyen azoknak, korábban itt hagyták Miskolcot, ám most visszatérnének.
– Céljainkat ismerve nem is lehet kérdés, miért fontos nekünk a főtér közösségi megtervezése. Feltétlenül részt kell vennünk benne, hogy olyan közterület jöjjön létre, mely előremutat,  szeretik a fiatalok, tud adni valamit a közösségnek és élhető.  Legyen kulturális események színhelye, találkozási pont, nyújtson minőségi időtöltést, akár amerikai típusú kávézókkal, ahol tanulni, olvasni lehet, és legyenek rajta rendezvények – mondta Pásztor Petra.

Márpedig a mostani tér, Petra szerint nem ilyen, sőt igazából a Szent István tér manapság leginkább „semmilyen”.
– Bár van rajta zöld, vannak padok, vannak attrakciók (virágóra, Szent István tér), de semmi sincsen jó helyen, nem tölti be a tér a funkcióját, ezen változtatni kell, és remélem együtt változtatni is fogunk a három nap végére – tette hozzá Pásztor Petra.

Miskolc Városi Diákönkormányzat

toth-akos-111129ml_08.jpgTóth Ákos, a Miskolc Városi Diákönkormányzat (DÖK) képviselője történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy a városvezetés közösségi tervezésre hívta a lakosságot, s ezen belül olyan szervezeteket – köztük a DÖK-öt is–, melyek leképezik a város lakosságát.
– Szerintem olyan főteret kell megtervezünk ezen a workshopon, melyet felnőttként majd mi is szívesen használunk. Legyen zöld, illeszkedjen a város múltjához, jelenéhez, mutasson a jövőbe, és ami a legfontosabb, legyen élhető mindenki számára – mondta Tóth Ákos. Hozzátette: fontos az is, hogy a létrejövő új teret ne kelljen majd az átadás után néhány hónappal – akár vandalizmus, akár kivitelezési hibák miatt – javítgatni.
 
Miskolci Gráciák Egyesület

gonda-erika-111129ml_18.jpgKiss Ákosné Gonda Erika, a Miskolci Gráciák Egyesület tagja elmondta, szervezetüknek korábban is meglehetős véleményformáló ereje volt, s az van ma is, így nem is volt kérdés itt lesznek-e.
– A családokat, és a gyermekeket képviseljük. Olyan teret szeretnénk látni, ahol a család minden tagja jól érzi magát. Legyen sok zöldfelület, ahol akár egy plédre is letelepedhetnek a szülők gyermekeikkel, érezzék jól magukat az idősek, és legyen végre alkalmas a tér rendezvények szervezésére is – mondta Gonda Erika.

Szerinte ugyanis a Szent István tér ma igazán semmire sem alkalmas, az emberek leginkább átjáróként használják egyik utcáról a másikra, a tér sivár, nem lelhető fel a térelemek között semmiféle koncepció, így a változtatás elengedhetetlen.

Miskolci Idősügyi Tanács

raska-ne-111129ml_07.jpgRaska Lászlóné, a Miskolci Idősügyi Tanács tagja szerint azért tartották fontosnak részt venni a fórumon, mert nekik, időseknek nagy múltjuk van és szeretnének a fiatalokért a jövőért tenni.
– Annak idején házak voltak itt, majd elbontásuk után nem volt semmi a sokáig csak „kopasz”-nak nevezett területen. Sokféle terv volt ismert a városban arról, hogy mit építenének ide, azonban jó hogy egyik sem valósult meg, mert ez a terület alkalmas főtérnek – mondta Raska Lászlóné.  A leendő főtéren pedig szerinte a legfontosabb, hogy látszódjon a város egyik legnagyobb büszkesége, a műemlék Avasi Templom, legyen zöld a tér, és örömmel használják azt a miskolciak.

– Én a magam részéről egy óriási, nagy teljesítményű szökőkutat képzelek a térre, az ókori romában ez a fórumok enélkül elképzelhetetlenek voltak – vélekedett Raska Lászlóné.

Montázs Drámapedagógiai Egyesület

papp-alexandra-111129ml_10.jpgPapp Alexandra, a Montázs Egyesület tagja azért tartotta fontosnak, hogy megjelenjen a fórumon, hogy képviselje azokat, akik a Szent István téren fellépnek.
– Jelenleg ez a tér igazából még rendezvények szempontjából sem túl ideális. Nehéz hangosítani, átfúj rajta a szél, és sok olyan észrevétel érkezik hozzánk, hogy a felállított színpadot nem látni jól a tér minden pontjáról – mondta Papp Alexandra. Mint mondja, a főtérre egy süllyesztett amfiteátrum jellegű részt képzel el, ahol a rendezvényeket megtarthatnák.  Hozzátette, a közösségi tér, az élhetőség és a „találkozások tere” fogalmakkal egyesületük is azonosul.

A Szent István téren ma a zöldfelületek nem megfelelő állapotúak, és elhelyezkedésük esetleges, a padokból kevés van és rosszhelyen, éppúgy mint a hulladékgyűjtőkből. Összességében a tér nem tölti be a főtér funkciót, ezen pedig változtatni kell – szögezte le Papp Alexandra.

Végül Ábrám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a tér tervezésekor nem pusztán ezt a közterületet kell megtervezni, hanem össze kell kötni egy kulturális tengelyen a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épülete előtti, a Lévay József Református Gimnázium előtti tereket egészen a Szinva teraszig. Hangó István, az Avasi Református Gyülekezet lelkipásztora pedig a főtér és az avasi templom közötti kapcsolatról beszélt.
lelkesz-ur-111129ml_28.jpg– Elvonatkoztatva egy pillanatra a templomtól, a téren legfontosabb az, hogy nagy zöldfelületek legyenek, ezekből ugyanis nagyon kevés van Miskolcon – mondta Hangó István.
A workshop utolsó harmadában az alkalmilag verbuválódott csoportok véleményezték a 2008-as ötletpályázat hat díjazott tervét, és leírták azt, milyen elemet támogatnak az egyes látványtervekből. A közösségi tervezés holnap folytatódik, annak a bizonyos jövőképnek a megalkotásával, mely alapját jelentheti majd később az építészmérnökök munkájának.

foter-tervezes-111129ml_12.jpg

Tajthy Ákos

Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-02-03 09:51

    lényeglátó

    CÍmet mért nem írja ki KÖZPONTI TÉRNEK NEM KÖZPONTPAN KÉNE LENNI?
  • 2012-02-03 09:49

    lényeglátó

    Centrumtól-Ady utcáig, kibontani sok ócskaságot, Búza térrel kapcsolatot teremteni! Kriza úrnak hol vannak miskolci gyökerei?

Miskolc TV mai műsora

2023-05-28 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!