Városházi hírek

Főtér: megkezdődött a közösségi tervezés

2011-11-28 21:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE foter-tervezes-111129ml_29.jpg

Megkezdődött hétfőn az a háromnapos workshop, melynek célja a Szent István tér közösségi megtervezése. A rendezvény első napján a célkitűzések és pályázati lehetőségek mellett a tér múltjáról, jelenéről, lehetséges jövőképekről volt szó, a workshop utolsó harmadában pedig a civil szervezetekből verbuválódott csapatok jellemzőket gyűjtöttek össze, melyeket a főtéren látnának.

foter-tervezes-111129ml_03.jpg
A workshop kezdetén Somorjai-Tamássy Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője, az esték moderátora arról beszélt, hogy egy-egy ilyen közösségi tervezés egy műhelymunka, melynek nem az a feladata, hogy konkrét terveket rakjanak le a résztvevők az asztalra, hanem az, hogy irányvonalakat próbáljanak felvázolni, melyek mentén az építészek majd megkezdhetik a munkát.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, Miskolcon első ízben van módja a lakosságnak ily’ formán csatlakoznia egy közterület tervezéséhez, ám ha a tapasztalatok pozitívak lesznek – és remélik, hogy így lesz – akkor később is szeretne a városvezetés élni ezzel az eszközzel.

foter-tervezes-111129ml_06.jpg

Az ügyvezető a fejlesztési forrásokról szólva emlékeztetett, Miskolc 2009-ben pályázott az Észak-magyarországi Operatív Programon keresztül egy a megyei jogú városok rehabilitációjára kiírt pályázatra. A Regionális Fejlesztési Tanács 9,2 milliárdos támogatást javasolt, amiből a város az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) lassan lezáruló első ütemének fejlesztéseire, mintegy 4,2 milliárd pályázati forrást el is nyert.
– Ebből is látszik, hogy az ígérvényből még egy viszonylag nagy összeg megmaradt (5 milliárd forint), azonban ezt a pályázatot felfüggesztették, és bár most úgy látjuk, 2012 első felében újból megnyitják, az biztosnak látszik, hogy új feltételekkel,kondíciókkal. Így ma még nem tudni pontosan, milyen forrásokra pályázhatunk majd – mondta Lengyel Katalin.

Forrásra várva

Hozzátette, emiatt is időszerű most foglalkozni a közösségi tervezéssel (amely első állomásának egyébként a még 2008-as ötletpályázatot tekintik). A workshopot követően december 5-re kerül fel a www.varosfejlesztes.miskolc.hu honlapra az az összegzés, amelyhez december 9-ig még bárki fűzhet megjegyzést a foter@miskolc.hu e-mail címen. Ezt követően december 15-re összeáll az a program, aminek alapján a tervezők dolgozni kezdhetnek.

– Amikor tehát várakozásaink szerint megnyílnak a pályázati források, már engedélyes tervek birtokában lehetünk, ami ahhoz szükséges, hogy első körben pályázhassunk. Ha támogatják a pályázatunkat, várhatóan 2013-ban indulhatnak majd meg a főtér építési munkái – mondta az ügyvezető. 

Az IVS második ütemében a jelenlegi tervek szerint a főtéren túl a mögötte lévő területen, vagyis az Avas alján szeretnék kialakítani a megfelelő közlekedési kapcsolatokat, felújítani a Bartók Béla teret, a sétálóutcát kiterjeszteni a Dayka Gábor utcáig, lecserélni a Széchenyi utca világítását és utcabútorait, megújítani a zöldfelületeit (a Zöld Nyíl projektben csak a burkolat és a vízelvezetés szerepel), folytatni a Patak-tömb rehabilitációját, megújítani az Avas-tetőt (a kilátót is), és az Arany János utcai kiürülő trafóházban kialakítanának egy úgynevezett Trafó-kocsmát.
– A projektek jó részére már most is van engedélyes terv, ám a források függvénye, hogy mindebből végül konkrétan mi is fog megvalósulni. De a főtérre és a lista élén szereplő elemekre mindenképpen szeretnénk megoldást találni – fűzte hozzá Lengyel Katalin.

Szent István tér: múlt, jelen

Ezt követően az ügyvezető Szőke Lászlót, a polgármesteri hivatal Főépítészeti, Városfejlesztési és Rendezési Osztályának vezetőjét kérte fel, hogy mondjon néhány szót a tér múltjáról.
–A Szent István tér múltjáról a legfontosabb tudnivaló, hogy ennek a térnek nincs múltja. Ha a 60-as, 70-es évekből származó légi felvételeket nézünk, látható, hogy ez a tér még nem létezett, még jó ideig beépített terület volt, csak később szanálták – mondta Szőke László. – Viszont – folytatta – az egyik legalkalmasabb tér ma arra, hogy főtérként funkcionáljon. Valószínűsíthető, hogy az ősi Miskolc főtere nem messze volt innen, a Művészetek Háza átépítésekor találtak erre utaló leleteket.Mint Szőke László elmondta, a korábbi főutcára, a Kossuth utca – Rákóczi utca tengelyre merőlegesen alakult ki a mai főutca, melynek a Széchenyi utca is része. Ahol pedig a mostani főteret ki akarják alakítani, mindig is fontos csomópont volt, egykor a főutcáról erre csatlakozott le az út a Fábián kapu felé.  Az osztályvezető a már régóta meglévő, és az újabb terekről is mondott néhány szót, kiemelve, hogy mindegyiknek megvan ugyan a maga funkciója, főtér azonban nincs, nem épült, mióta Nagy-Miskolcot a 11 településből létrehozták.
 – A közösség előtt most az a szép feladat áll, hogy megtervezze azt, amit mindeddig nem sikerült – fűzte hozzá Szőke László.

A 2008-as ötletpályázatra 15 pályamunka érkezett be, ezek közül végül 6-ot díjaztak. Ezt a hat, többnyire teljesen különböző tervet ismertették, majd Rostás László, Miskolc főépítésze beszélt a főtér jelenéről, illetve arról a szabályozási tervről, ami a térre az ötletpályázatot követően elkészült.

foter-tervezes-111129ml_21.jpg

– Ezt a teret már többször elkezdték tervezni az elmúlt 40-50 évben, azonban politikai, gazdasági vagy egyéb okokból azokat a terveket végül soha nem fejezték be. Nekünk feladatunk az, hogy adjunk egy főteret Miskolcnak. De milyennek is kell lennie egy város főterének? – tette fel a kérdést Rostás László. Majd válaszolt is: a város főterének (de egyéb tereinek, utcáinak is) tükröznie kell a várost magát.
Szőke László szavaira utalva elmondta, a főtér funkcióit konkrétan meg kell határozni, hiszen mindenre biztosan nem lehet alkalmas, ami nem baj, hiszen ott van többek között a Szemere kert, a Deák tér, a Hősök tere, a Szinva terasz, az Erzsébet tér, amelyek között megoszthatók a funkciók. A főépítész ezt követően ismertette a szabályozási tervet. Mint mondta, ez olyan anomáliákat tartalmaz, amelyekre alkalmas megoldásokat kell találni.

„Közös, nullás kilométerkő”

Végül Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a város jövőképének tükrében beszélt a főtér jövőjéről. Mint mondta, Miskolc 1985 óta hatalmas lejtmenetben van, rengetegen hagyták el a várost, magas a munkanélküliség, és az önkormányzat ahogy az ország számos településén, úgy itt helyben is végletesen eladósodott.
– Ezekre a gondokra megoldást kell találni, és Miskolc vezetése azon dolgozik, hogy rendezze ezeket a problémákat. Ezt követően pedig meg kell nézni, hogyan tud a város hatékonyan működni. Kriza Ákos elmondta, legelőször a város iparát kell újraépíteni olyan cégekkel, amelyek idetelepülésükkel a helyben lévő kisvállalkozásokat is helyzetbe tudják hozni, miközben munkahelyeket is teremtenek Miskolcon. Az sem mindegy azonban, hogy milyen cégek jönnek ide – a városnak olyan iparra van szüksége, melynek 10-20 év múlva is lesz jövője.

foter-tervezes-111129ml_27.jpg

– Ilyen cégekkel konkrét tárgyalások után már ott járunk, hogy az egyik elkezdte építeni a csarnokát, a másik pedig hamarosan kezdi a fejlesztést. És ez a munka természetesen nem áll meg – hangsúlyozta Kriza Ákos.
A városszerkezet legnagyobb hibájának Kriza Ákos azt tartja, hogy Miskolc mindeddig nem hozott létre egy „nullás kilométerkövet”, egy olyan főteret, amely minden szempontból központnak, kiindulási pontnak tekinthető.
– Véleményem szerint a főtér kialaktíásához legkézenfekvőbb terület ma éppen a Szent István tér. Az új térnek meg kell jelenítenie a hegyet, a völgyet,az erdőt, a vizet, a szakrális helyet (avasi templom) és a stabilitást (polgármesteri hivatal, városháza). Hogy ezen túl mé mi mindent, azt önöktől, miskolciaktól kérdezzük, a funkciókat együtt határozzuk meg – zárta Kriza Ákos.

foter-tervezes-111129ml_33.jpg

Ezt követően a résztvevő civil szervezetek képviselőiből létrejött kisebb csoportok közös munkával olyan jellemzőket, fogalmakat gyűjtöttek össze egy ábrára, melyeknek szerintük a főtéren feltétlenül meg kell jelenniük. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: legyen közösségi tér, legyen vendéglátóhely, legyenek rendezvények, zöld terület, maradjon meg a gesztenyés, jelenjen meg rajta a víz, legyen a tér mindenkié, legyen jele annak, hogy Miskolc 11 településből jött létre, legyen rajta vezeték nélküli internet – és így tovább, és így tovább...

A workshop kedden délután folytatódik az Almássy-kúriában.

Tajthy Ákos
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

 • 2012-03-03 21:28

  kece

  Lokálpatrióta Miskolcinak vallom magam,45 éve élek ebben a sok vihart megélt, de mindig megújulni képes városban.Ezért is merek a fenti témához eretnek módon hozzászólni.Nem a Főtér (Városház tér) a városunk legkritikusabb része.Ezt teret az elmúlt é [ tovább ... ]
 • 2012-02-03 09:40

  lényeglátó

  A Szemere-utca, Wörösmarty Corvin Ottó, Szinva határolta területet, Déli hírlap, Bekes Dezső városvédő Elvtárs-úrék le se közölték, olvasói levélként se! Tompa agyú nem jobb ha meg se szólal!
 • 2011-11-29 05:57

  Tompa Sándor

  Durva! Éhes disznó maitól álmodik!

Miskolc TV mai műsora

2021-03-05 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!