Városinfó

Védett fajokat óvnának

2011-10-13 10:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Önerőt biztosítana az önkormányzat a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban megvalósuló természetvédelmi területek kiszolgáló infrastrukturális fejlesztése, környezettudatos életre nevelés” című projekhez. Az előterjesztést a közgyűlés október 20-i, csütörtöki ülésén tárgyalja.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtana be a Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 keretében kiírt „Közös természetvédelmi tevékenység” című pályázati konstrukcióra, erre október 21-ig van lehetősége. A pályázatban a vezető partner a Kassai Állatkert.
A Gömör-Tornai karszton, a Szlovák karszton él hazánkban két fokozott védelem alatt álló ragadozó fajunk, a kárpáti hiúz és a szürke farkas. E két, mára megfogyatkozott számú faj, populációinak védelmében több kutatási, védelmi projekt is folyik Natura 2000 területeinken. Így a pályázatba bevonhatóak lehetnének az érintett nemzeti parkok is.

Az állatkertek megfelelő háttérrel bemutatva a két fajt, sokat tehetnek az előítéletekkel terhelt tudatformálásért, természeti értékeink tudatosításáért, megismertetvén e két faj valódi természetét. A két faj csak összehangolt természetvédelmi tevékenységgel őrizhető meg Szlovákiával határos területeinken, megfelelő erdőgazdálkodás, erdőszerkezet mellett. Az állatkertek e két fokozottan veszélyeztetett fajának bemutatásával, fontos üzenetet tudnak közvetíteni a látogatók, a helyi lakosok felé elősegítvén a természettudatos gondolkodásmódot.
Mindemellett a nemzeti parkokkal együttműködve az állatkertek fontos tudásbázisként szolgálhatnak, és tevőlegesen segítenék a sérült, mentett ragadozók repatriálási folyamatát, és az esetleges fogságban való tenyésztési programját.

A projekt keretében kialakítják a Kárpáti hiúz-farkas kifutó komplexum egy immerziós rönk-oktatóházzal a természetes élőhely helyreállításával, melyhez oktató jellegű kiadványok, közös kétoldalú konferenciák, rendezvények is tartoznak a projekt keretén belül.
A projekt összes elszámolható költsége magyar oldalon 180.000 euró, melyből az ERFA közösségi hozzájárulás aránya 85 százalék, kormányzati hozzájárulás tíz, míg az önerő 5 százalék. Így az önkormányzati saját forrás 2.600.000 forint, melyet a 2012. évi költségvetés „Pályázati önrész” költségvetési tételsor terhére biztosítanak.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!