Egyház

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli a Katolikus Karitász

2011-10-13 08:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az idén ünnepli fennállásának 80. és újjászervezésének 20. évfordulóját a Katolikus Karitász, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete; a kettős jubileum alkalmából pénteken konferenciát rendeznek Budapesten.

A rendezvényt Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nyitja meg, előadást tart mások mellett Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a segélyszervezet elnöke és Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár - közölte az MKPK sajtószolgálata az MTI-vel. A konferencián jelen lesznek továbbá az egyházmegyei szervezetek vezetői és munkatársai, valamint külföldi partnerek.

A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján segíti a rászorulókat - olvasható a segélyszervezet honlapján, ahol felidézik: a nemzetközi összefogás 1924-ben Amszterdamban indult, ott határozták el a nemzetközi karitászszövetség életre hívását. A magyarországi egyház az alapítók között volt.

A Magyar Karitász intézményes megalapítása 1931-ben történt meg, akkor jött létre a Szent Erzsébet Karitász Központ is. A szervezet 1948 után hivatalosan nem működhetett, de a hívők továbbra is végezték ezt a karitatív munkát. A legális működtetés kényszerű szünete után 1990-ben döntöttek a Magyar Karitász újraszervezéséről; a bíróság 1991-ben jegyezte be a szervezetet. Mostanra minden egyházmegyében megalakult az ilyen jellegű szervezet és 1995-re kialakult az országos karitászhálózat. A püspöki konferencia a Magyar Karitász elnevezését 2001-ben Katolikus Karitászra változtatta, ezzel is aláhúzva azt a tényt, hogy az a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete.

Erdő Péter bíboros a szervezet elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámoló előszavában azt írta: a tavalyi év katasztrófái - haiti földrengés, nálunk a tavaszi árvíz, ősszel a vörösiszap-katasztrófa - megmutatták azt, hogy van az emberi és a keresztény segítségnyújtásban erőtartalék. "A Katolikus Karitász országos jelentéséből azt látjuk, hogy majdnem a nagy állami segítő rendszerekéhez fogható mértékű volt a katolikus közösség segítsége" - tette hozzá.

A Katolikus Karitász múlt kedden miniszteri elismerő oklevelet kapott Pintér Sándor belügyminisztertől a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítása során Kolontáron és Devecserben végzett tevékenységéért.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-01-30 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!