Közgyűlés

Összevonnák a két háziorvosi körzetet

2011-10-10 11:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Jövő héten tárgyalja a közgyűlés azt az előterjesztést, mely szerint összevonnák a 19-es és a 87. számú háziorvosi körzeteket. Az egyesítést a beteglétszám és a finanszírozás indokolja.


Borsos Gyöngyi, a 87-es (rendelő: Szentpéteri kapu 66.), és Lóczi Géza László, a 19. számú felnőtt háziorvosi körzet (Bajcsy-Zsilinszky u. 10.) háziorvosa azzal a megkereséssel fordultak Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatához, hogy az általuk működtetett körzetek összevonásához járuljon hozzá a közgyűlés.

Az egyesítést az orvosok azzal indokolják, hogy a 87-es körzet beteglétszáma, és emiatt a praxis finanszírozása már nem kifizetődő. A közvetlen földrajzi szomszédságban lévő körzetek háziorvosai közül senki nem kívánja – megfelelő ellentételezéssel – a praxisjogot megvásárolni, kizárólag a 19. számú körzet háziorvosa.

Lóczi Géza László háziorvos ugyanakkor vállalja, hogy a két körzet egyesítését követően is mindkét telephelyen megtartaná a mindennapos rendelést, és mindkettőn teljes munkaidejű asszisztenciát foglalkoztatna.

A két körzet között közlekednek az MVK járatai, így mindkét telephely valamennyi betege számára könnyen megközelíthető, a körzetegyesítés tehát az ellátási területen élő lakosok számára hátránnyal nem jár.

A közgyűlés 2004. májusi ülésén a csökkenő gyermek és felnőtt lakosságszám miatt elvi hozzájárulását adta a körzetek számának csökkentéséhez. A háziorvosi körzetekhez tartozó ellátási területeken élők száma évről-évre csökken, mely indokolttá teszi a körzetek számának további csökkentését.

A körzet összevonására készült javaslatot előzetesen egyeztették az érintett háziorvosokkal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével, valamint a Praktizáló Orvosok Szövetségével, akik támogatták a tervezetet.

Az előterjesztésben megfogalmazott javaslat értelmében a 87. számú háziorvosi körzet ellátási területét a 19-eshez csatolják.

A körzetszám csökkentése az önkormányzat gazdasági kondícióit nem érinti. Az alapellátási tevékenységet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

A 87. számú körzet a Szentpéteri kapu 66. szám alatt december 31-ével szűnne meg, s a körzet ellátási területét 2012. január 1-jétől a 19. számú háziorvosi körzet ellátási területéhez rendelnék a Bajcsy-Zsilinszky u. 10. szám alá.

A változás az Aggteleki, Blaskovics László, Dobsinai és Kakashegy utcák, a Katowice utca 1-15. számon élőket, valamint a Rózsás, Szabadka dűlők, a Rózsás, Széphegy és Veresbugyik dűlőutak, illetve a Szentpéteri kapu 49-79., 70–végig lakókat érinti, ők kerülnek át Lóczi Géza László háziorvoshoz.

S. P.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!