Helyi hírek

Kiemelt adózókkal tanácskoztak

2007-04-23 11:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Munkamegbeszéléssel egybekötött tájékoztatót tartottak a héten az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának a területén (B.-A.-Z., Heves, Nógrád megyék) székhellyel rendelkező, az adóhatóság Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) illetékességébe tartozó gazdasági társaságok vezetői számára.

A rendezvényen dr. Somos Katalin, az APEH KAIG szakigazgatója, Szabó Zoltánné szakigazgató-helyettes, dr. Nagy László, az APEH regionális igazgatója, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökei vettek részt. A tájékoztató aktualitását az adta, hogy 2007. január 1-jétől, a hatályos kormányrendelet alapján már nemcsak a főváros és Pest megye területéről, hanem az ország valamennyi régiójából az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához tartoznak azok a gazdasági társaságok, amelyek az adóévet megelőző év utolsó napján nem álltak csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás alatt, és számított adóteljesítményük elérte a 2,2 milliárd forintot. A kiemelt adózók adóügyeit – ideértve az ellenőrzéseket is – ezentúl országos illetékességgel a KAIG intézi, amely emellett további adóztatási feladatokat is ellát. Dr. Somos Katalin tájékoztatása szerint az átszervezés hatására a KAIG-hoz tartozó adózók száma a korábbi 448-ról 631-re nőtt – ezek a gazdasági társaságok adják az országos adóteljesítmények körülbelül 40 százalékát. Az Észak-magyarországi kiemelt adózók száma – akik most a KAIG-hoz kerültek – 36, együttes adóteljesítményük pedig körülbelül 290 milliárd forint, ami a régió össz-adóteljesítményének több mint egyharmada. Kapcsolódó vállalkozásaikkal, alvállalkozóikkal, beszállítóikkal együtt viszont már elérik az 50 százalékos arányt is.

Mint elhangzott, ezekkel az ország valamennyi régiójában megszervezett megbeszélésekkel, tájékoztatókkal az APEH azt szeretné elérni, hogy a KAIG-hoz kerülő adózók számára könnyebb legyen az „átállás”. Részletes információkat szerezhessenek az igazgatóság működéséről, a kapcsolattartás, segítségnyújtás módózatairól, illetve hogy az adóhatóság látóterébe kerüljenek azok a gyakorlati problémák és nehézségek is, amelyek a gazdasági élet szereplőinél adókötelezetségeik teljesítése során felmerülnek, és közös megoldást igényelnek.

A találkozón a kiemelt adózókra vonatkozó legfontosabb ismereteken túl, a meghívottak tájékoztatást kaptak a KAIG egyéb tevékenységeiről is. Így a központosított ellenőrzésekről – amelyekre január 1-jétől van módja az adóhatóságnak – az APEH gyors reagálású „Rapid”-csapatairól, valamint a kizárólagos illetékességű adózók adóügyeiról.
Sz. S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-18 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!