Egyház

Első tanév az új egyházi általános iskolákban

2011-09-04 16:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Egyháziként kezdte meg a működést szeptember elsején néhány, korábban önkormányzati fenntartású oktatási intézmény. A megkérdezett intézmények vezetői szerint jelentős változás nem lesz sem a tantervben, sem a tanmenetben, de a hit- vagy erkölcstanoktatást mindenhol bevezetik.

Miskolc város közgyűlése még tavasszal döntött arról, hogy – többek között – újabb általános iskolákat ad egyházi kézbe. A döntés értelmében már Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola néven kezdte meg az idei tanévet a korábbi Istvánffy Gyula Általános Iskola. Fellegvári Zoltán igazgató elmondta: változás az intézmény életében, hogy a tanévnyitó ünnepség már az evangélikus templomban volt. A másik változás a kötelező hit- vagy erkölcstan óra.
– Az általános iskolában eddig fakultatívan tanulták a hittant, mindenki saját felekezetének megfelelően, amire most is lesz mód. Annyi különbséggel, hogy akik nem vesznek részt hitoktatásban, azok erkölcstant tanulnak ugyanabban az órában, vagy kötelező felzárkóztatást fogunk adni a gyerekeknek, hogy tovább tudjanak fejlődni tanulmányaikban – mondta Fellegvári Zoltán.

Az igazgató szerint változás a tanmenetben nem lesz, nem is lehet, hiszen a törvény szerint ugyanazokat az anyagokat kell tanítani a gyerekeknek, amiket az önkormányzati iskolákban.
– A szabadidő eltöltésének egyházi jelleget adunk, lesznek csendes napok, az egyházi ünnepeket a templomban tartjuk majd, és megpróbálunk nevelésben, oktatásban is többet adni – hangsúlyozta Fellegvári Zoltán.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a mellette lévő Weöres Sándor Óvoda életében is hozott változást a fenntartóváltás.
– A két intézményben korábban is nívós szakmai, pedagógiai munka folyt, ezt meg kívánjuk őrizni. Az iskola pedagógiai programját, házirendjét, és egyáltalán a működési elvét harmonizáltuk a keresztény szellemiséggel és értékekkel, így egyfajta többletet kívánunk adni az itt tanuló gyermekeknek – hangsúlyozta Kós Ede, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda érseki biztosa.
Hozzátette, a közismereti tárgyak megmaradnak, és nem lesz változás az úgynevezett jeges osztályok életében sem, hiszen ez az iskola híres volt arról, hogy itt működnek jégkorong- és műkorcsolya-osztályok. Hit- és erkölcstan ebben az új egyházi intézményben is lesz, és a nevelés jellegében is megjelennek majd a római katolikus egyház értékei.

– Az ide jelentkező gyerekek között nem válogatunk, minden olyan gyermeket várunk, aki a normál feltételrendszernek megfelel, és akármelyik más közoktatási intézménybe felvételt nyerne – hangsúlyozta Kós Ede.

P. N.–T. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!