Városinfó

Rendkívüli közgyűlés: a villamosokról is döntöttek

2011-09-01 11:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rendkivulukozgy_total_110901_ml.jpg

Déltől ülésezett Miskolc város közgyűlése, a képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött két előterjesztésről. Rendeletet alkottak a társadalmi részvételről, illetve zárt ajtók mögött döntöttek a villamostender eredményéről. A hivatalos eredményt 18 óra után hozzák nyilvánosságra.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Kriza Ákos polgármester szeptember 1-jére 12 órai kezdettel a Városháza dísztermébe. A grémium két előterjesztést tárgyal.
Nyílt ülésen vitáztak a javaslatról, mely az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szóló rendelet megalkotásáról szól. Illetve zárt ülésen döntöttek a Miskolc városi villamosvasút fejlesztése nagyprojekt járműbeszerzési tenderéről.

Kriza Ákos polgármester nyitotta meg az ülést, és tájékoztatta a résztvevőket, hogy a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzata értelmében hívta össze a grémiumot, tekintettel arra, hogy a tárgyalandó előterjesztések a szeptember 8-ai, rendes közgyűlésig nem halaszthatóak. Elmondta azt is, hogy ilyen esetben csak a meghívó szerinti előterjesztésekről tárgyalhatnak, napirend előtti felszólalásokra, közérdekű kérdésekre nincs lehetőség.

zart_ules_110901_ml.jpg

Ezt követően fogadta el a meghívó szerinti napirendeket a képviselő-testület, a polgármester azon ügyrendi javaslatával együtt, hogy előbb a villamostender ügyét tárgyalják.

A zárt ülést követően a másik napirend pont tárgyalása előtt Kriza Ákos elmondta, a törvény lehetőséget teremtett arra, hogy az önkormányzatok rendeletet alkossanak a társadalmi vitáról. A tervezet szerint a város internetes portálján közzé teszik majd a rendelettervezeteket, és elektronikus levélben lehetőség lesz véleményt formálni róla.

Tompa Sándor, szocialista képviselő elmondta, nem pontosan értik, ebben az előterjesztésben mi a halaszthatatlan. Véleményük szerint úgy lett volna elegáns, ha normál előterjesztés alapján hozzáférhetővé teszik az anyagot, és lehetőséget teremtenek ezzel kapcsolatban is a nyilvánosságra. A szocialista frakció nem ért egyet a tervezett azon részeivel, amelyek arról szólnak, milyen témák kapcsán nem formálhatnak véleményt a lakosok, ilyen a költségvetés, vagy éppen a tisztviselők tiszteletdíja. Technikai problémaként vetődött fel, hogy nem derül ki, az internetes felületen ki fogja moderálni a hozzászólásokat. Keveslik azt, hogy mindössze nyolc nap áll majd rendelkezésre a véleményezésre. Javasolták azt is, hogy az összegyűjtött véleményeket tegyék majd közzé.

Mokrai Mihály szocialista képviselő üdvözölte a társadalmi együttműködés vitáját, de néhány technikai hibára hívta fel a figyelmet. Szintén felhívta a figyelmet arra, hogy nem tisztázott a moderálás kérdésköre. Javasolta, hogy két fordulóban tárgyalják az előterjesztést.

Kiss János, a Fidesz frakció vezetője egy idézettel kezdte a Nemzeti Együttműködés Programjából: „az emberek véleménye nem akadály, hanem maga a megoldás”. Elmondta, június 1-től minden önkormányzatnak rendelkeznie kell ilyen rendelettel, ez indokolja a sürgősséget. Logikai nonszensz véleménye szerint a szocialisták javaslata, hogy a lakosság mondhasson véleményt arról a rendeletről, amely szabályozza majd, hogyan mondhatnak véleményt. Furcsának találta azt a javaslatot, hogy mindenről mondhassanak véleményt az emberek, mert mint megjegyezte, ez cseppet sem volt jellemző az előző nyolc évben.

Simon Gábor, a szocialista frakció vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy január 1-jétől szabályozza egy törvény azt, hogy június 1-ig meg kellett volna alkotni ezt a rendeletet, de a város vezetése eddig nem tette meg. Jelezte azt is, hogy a szocialista városvezetés már évek óta bevezette, hogy elérhetőek legyenek a miskolci közgyűlési napirendek előterjesztései, és létrehozták a hivatali telefonkönyvet is, lehetőséget teremtve, hogy bárki elérhesse az érintetteket, kérdezzen, véleményeket mondjon. Hozzátette, a rendeletnek akkor van értelme, ha elfogadják Tompa Sándor javaslatát, és elérhetővé teszik a beérkezett véleményeket.

Kiss János szerint hiába volt lehetőség korábban, ha erre senki figyelmét nem hívták fel, és biztos benne, hogy nem is érkezett be sok email az elmúlt években. Eddig ezek eseti-szerűek voltak, most majd rendelet szabályozza, hogy mikor, hogyan tegyék közzé, és azt is, hogy fel kell dolgozni a beérkezett véleményeket.

Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a nemzeti konzultációban számtalan példát láttak arra, hogy mégsem alkalmazták az emberek véleményét. Értetlenségének adott hangot, hogy miért vannak tabu témák, amelyek kapcsán nem merik az emberek véleményét kikérni. Javaslatot tett arra, hogy egy nyitott fórum legyen, ahol az emberek véleményt nyilvánítanak, és mindenki láthassa a beérkezett véleményeket.

Kovács László, kereszténydemokrata képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők tiszteletdíja nyilvános. Véleménye szerint vannak olyan témák, amelyekről nem lehet megkérdezni az embereket, ilyen például az – jegyezte meg -, hogy akarnak-e adót fizetni.

A szavazáson végül Tompa Sándor és Mokrai Mihály módosító indítványát leszavazták 9 igen és 15 nem szavazattal. A rendeletet pedig 15 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett alkotta meg Miskolc Város Közgyűlése.

A villamostender ügyében zárt ülésen hozott döntés 18 óra után lesz nyilvános, melyet portálunkon is közzé teszünk!


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!