Helyi hírek

Sok a rokkantnyugdíjas

2007-06-04 15:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A rokkantnyugdíjasok túlnyomó hányada még aktív életkorú, elvileg munkaképes, és arra kell törekedni, hogy az, aki rehabilitálható, visszatérjen a munka világába - mondta Béki Gabriella, az SZDSZ ügyvivője, országgyűlési képviselő miskolci sajtótájékoztatóján.

A statisztikai adatok szerint ma Magyarországon a 3 millió nyugdíjas közül mintegy 800 ezer rokkantnyugdíjas, közülük legalább 450 ezren olyanok, akiknek életkora még megengedné az aktív munkát - mondta a képviselő.

Úgy vélte, a rokkantnyugdíjaztatási rendszer szemléletváltásra, reformra szorul.
Mint mondta: egy, a témában benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén nemcsak orvosok, hanem olyan, a szociális területen dolgozók is részt vennének az egyén rokkantsági elbírálásában, akik a rehabilitációhoz is értenek.

A politikus hangsúlyozta: a várhatóan jövő év januárjában életbe lépő törvény nem a mostani 800 ezer, illetve 450 ezer (aktív korú) rokkantnyugdíjas állapotának felülvizsgálatáról szól majd, hanem azokra vonatkozik majd, akik ezt követően kezdeményezik leszázalékolásukat, illetve azokra, akiket felülvizsgálatra kötelezett a bizottság.

Béki Gabriella korábban azt is elmondta: azért éppen most van szükség a rendszer átalakítására, mert most van rá pénz, saját és uniós forrásokból 60 milliárd forint.

Amennyiben az aktív korú rokkantnyugdíjas a rehabilitációs járadékot választja, akkor addigi nyugdíjának 120 százalékát kaphatja meg - maximálisan három éven át - és munkába álláskor sem azonnal, hanem fokozatosan szűnik meg a járadék.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-12 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!