Egyház

Idén is tízezrek a Szent Jobb-körmeneten

2011-08-20 21:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

 megújulás egyetlen útja a mindennapi megértés - mondta Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében Budapesten, a Szent István bazilika előtti szentmisén, hangsúlyozva, hogy vissza kell térnünk Szent István alapjaihoz, amelyre újabb ezer évet lehet építeni.

Szent István is elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét, és ez a hit lassan átjárta, megtisztította és megszentelte kultúránkat, hagyományainkat - mondta a püspök.

Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak, büszkék lehetünk kultúránkra, hagyományainkra, hőseinkre és szentjeinkre, ezért kereszténységünknek a mai kultúrában is meg kell testesülnie, hogy jövőnk legyen – hangsúlyozta a püspök, azt hangoztatva, „keresztény és magyar jövőnk ebben a hazában csak az élet tisztelete révén lehetséges” - fogalmazott.

Pápai Lajos szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztény hit az élet kultúráját hirdeti, az emberi élet utolérhetetlen méltóságát a fogantatásától a természetes haláláig. „Hirdeti a férfi és nő felbonthatatlan kapcsolatát a házasság szentségében, és a belőle fakadó család pótolhatatlan értékét” – mondta, hozzátéve, ezért a hívők felelőssége, hogy jó példával, akár áldozatokat is vállalva éljék meg és hirdessék ezeket az értékeket.

Nagy a felelősségük ebben azoknak, akik a tömegtájékoztatás szolgálatát végzik, míg az állam feladata az, hogy törvényekkel, hatékony támogatással segítse a családokat, a gyermekvállalás biztonságát, a nevelést és az oktatást, és családbarát környezetet teremtsen – hangsúlyozta a megyés püspök.

A püspök örömét fejezte ki, hogy a januárban hatályba lépő új alaptörvényben felismerhetők ezeknek az alapértékeknek a deklarálása és az, hogy végre – hosszú idő után – "valóban otthon érezhetjük magunkat keresztényként is a saját hazánkban”. Hozzáfűzte: „ugyanakkor kell, hogy legyen bátorságunk szembenézni valós problémáinkkal, nem ülhetünk nyugodtan puskaporos hordón, akár a népesség fogyását, akár szociális és etnikai problémáinkat tekintve”.

Szavai szerint sok év egyházellenes propagandája miatt a világban keresztényellenes üldözés folyik, terrortámadások vannak sok országban, míg Európában azt szeretnék elérni, hogy hitünk, vallásunk szoruljon vissza a sekrestyébe, mint a kommunista rendszer idején.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szentbeszédet megelőző köszöntőjében azt mondta: az evangéliumnak a sziklára épített házról szóló példabeszéde mintha Szent István életművéről szólna. „Mert támadhatnak viharok a világban, megrázhatják hirtelen változások vagy mélyre ható válságok a gazdaságot vagy akár a kultúrát és a társadalmat is. De aki valódi értékekre építi az életét, az szilárdan áll az események sodrában” – fogalmazott az érsek.

Nem csupán számokról és pénzügyi mutatókról szól a népek és az emberiség élete, hanem az emberről, aki keresi a boldogságot, aki Isten képmása, és ezért feltétlen tiszteletet érdemel. Az emberről, akinek fejlődése, kibontakozása, oktatása, egészsége, méltó lakáskörülményei vagy biztonságos öregsége nem felesleges tehertételek, sőt inkább ezek az evilági közösség legfontosabb céljai - hangsúlyozta Erdő Péter.

A bazilika előtti téren tartott szentmisén részt vett III. Senuda pátriárka, a kopt keresztény egyház feje, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Schmitt Pál köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Polt Péter legfőbb ügyész, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, Sólyom László volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök és a diplomáciai testület több tagja, így az orosz és az izraeli nagykövet.  

A jeltolmácsolással is követhető szentmise befejezése után elindult a Szent Jobb-körmenet; Szent István kézfejereklyéje mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki kar tagjai.


 
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!