Közgyűlés

Kétmilliárdos zárolás - sajtótájékoztató

2011-08-12 00:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A csütörtöki, rendkívüli közgyűlést követően Kriza Ákos polgármester, és Soós Attila, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság elnöke sajtótájékoztatón is ismertette, miért vált szükségessé a kiadások csaknem kétmilliárdos zárolása Miskolcon.

kozgyules_110811_ja_87.jpgKriza Ákos elmondta: az első félév költségvetésének a teljesítését áttekintve világossá vált, hogy vannak olyan tervezett bevételek, amelyek nem fognak teljesülni. - Felelős városvezetés nem dönthet másként ilyen esetben, csak úgy, hogy zárol bizonyos kiadási tételeket. Az államháztartási törvény is kimondja: kiadások csak abban az esetben teljesíthetők, ha kellő fedezet áll rendelkezésre – nyilatkozta a polgármester, hangsúlyozva, hogy szeretnének eltérni az előző évek gyakorlatától, amikor a bevételi oldal teljesülésétől függetlenül, tartották az előre eltervezett kiadási szintet. Sőt, esetenként meg is haladták azt. A tavalyi költségvetést például 46 milliárd forintra tervezték, s végül majdnem 60 milliárd lett. Nem a bevételi oldal nőtt ilyen mértékben, hanem sajnos a kiadások emelkedtek.

A polgármester emlékeztetett, hogy amikor tavaly októberben átvették a város irányítását, sok olyan kötelezettségvállalást találtak, amelyek sehol nem szerepeltek, korábban nem is hallottak róluk. Az idei év elején kiderült, hogy olyan 1,7 milliárdos kötelezettségvállalása is van az önkormányzatnak, amelyet még a régi városvezetés fogadott el, és írt alá, minden fedezet nélkül. Éppen ezért az idei költségvetést már úgy kellett tervezni, hogy kétmilliárddal lefaragták a működési költségeket. 

- Ezt a helyzetet sajnos az előző évi költségvetés teremtette meg, s idén világossá vált, hogy számos olyan tétel van, amelyet nem várhatunk a bevételi oldalon – tette hozzá a polgármester. - Nem kaphatjuk például vissza azokat a kölcsönöket, támogatásokat, amelyeket különböző városi cégeknek, intézményeknek adott korábban az önkormányzat. Úgy gondoltuk, ebben az esetben a kiadási oldalt is zárolni kell, mert felelősen csak így lehet a várost vezetni. - Nem juthatunk oda, hogy tovább növekedjen a város 30 milliárdos tartozása. Ha ugyanis ehhez hozzávesszük még a tízmilliárdos kamatot, az együttesen már annyi, mint a város egyéves költségvetése. Kimondhatjuk tehát, hogy a város mára száz százalékban el lett adósítva – emelte ki Kriza Ákos. - Ezt a helyzetet kell kezelnünk, s ígérem, hogy polgármesterként nagyon szigorú költségvetési fegyelmet fogok megkövetelni. Ha valamire nem lesz pénzünk, arra nem fogunk költeni! Mi úgy gondoljuk, akkor lehet megfelelően együttműködni, hogy ha egyértelműen tisztázni tudjuk a múltat, és erre tudjuk építeni a jövőt. Remélem, hogy ez a múlt lezárult, nem kerülnek elő újabb kötelezettség-vállalások, és azt a kiszámítható, gondoskodó, de határozott költségvetési fegyelmet, amit bevezettünk, a jövőben a város javára tudjuk fordítani – szögezte le Miskolc polgármestere.

- Nagyon messze vagyunk tehát attól, hogy bármiféle „vészhelyezetről” kellene beszélni – tette hozzá Soós Attila, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság elnöke. Mint mondta, pusztán arról van szó, hogy a stabil, felelős gazdálkodást szem előtt tartva úgy döntöttek: a bevételek teljesülésének függvényében bizonyos kiadások halaszthatók, újratárgyalhatók, vagy esetleg átstrukturálhatók. Ennek az eredménye ez a kétmilliárdos, zárolási intézkedés, ami egyáltalán nem elvonást vagy megszorítást jelent. Azon dolgoznak, hogy a bevételi oldalon meg tudják teremteni a szükséges fedezetet, és ebben az esetben az eredeti költségvetési tervek szerint zajlik továbbra is a város finanszírozása, működtetése. Soós Attila kihangsúlyozta, hogy a fejlesztési, illetve felhalmozási célú kiadásokat nem érinti a zárolás.

Csak egyes működési költségeket vizsgáltak felül - ilyen lehet például a kicsit visszafogottabb díszkivilágítás, bizonyos területeken a ritkább fűnyírás, és ilyen volt a városőrség megszüntetése is, amelyet a közterület-felügyelők létszámának növelésével váltanak ki, jelentős anyagi megtakarítással. - Az összes érintett intézménnyel, szervezettel egyeztettünk, számukra ez nem váratlan intézkedés - pontosan tudják, kinek milyen kiadások zárolására, halasztására kell felkészülnie – mondta el Soós Attila, hangsúlyozva, hogy ezek sehol nem érintenek munkabért, illetve olyan körülményeket, amelyek szükségesek a napi működés biztonságához. 

- Egy teljesen új költségvetés-tervezés alapjait rakjuk most le – mondta még el a bizottsági elnök. - Nagyon komolyan vizsgáljuk azokat a bevételeket, amelyek a város működőképességét biztosítják, hogy ezekhez igazítsuk a kiadások tervezését is, egy megalapozott költségvetésben. Mint már elhangzott: mi nem azt az utat kívánjuk követni, hogy adottnak tekintsük a kiadási célokat, és ha ehhez nincsenek meg a szükséges bevételek, akkor automatikusan hiteleket vegyünk fel.
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!