Közélet

Berkes László búcsúmiséje

2011-07-31 15:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE berkes.jpg

Vasárnap délelőtt tartotta búcsúmiséjét a Mindszenti templomban Berkes László plébános, főesperes, pápai prelátus, aki augusztus 1-től Mezőkövesden folytatja papi szolgálatát. Portálunknak életéről, miskolci tapasztalatairól nyilatkozott.

Mint mondta, Egyeken született, a győri bencés gimnáziumba járt, itt érintette meg igazából a papi hivatás, amely iránt már általános iskolában is érzett késztetést. Egyházi tanulmányait Pannonhalmán, Egerben és Budapesten végezte. 1979-ben szentelték pappá, pályafutásának első állomása a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő volt, majd 1981-ben a miskolci Szent Anna templom következett. Egy évig szolgált itt, majd 1985-től 1989-ig a Mindszenti templom káplánja, 1995-től pedig a plébánosa lett, napjainkig.

berkes2.jpg

- Szép emlékeket őrzök meg Miskolcról, az itt élő emberek, barátságosak, befogadók, élénk hitélettel, amely főleg a 70-es 80-as években élte a virágkorát, amikor sokan költöztek a városba. Olyanok, akik őrizték a vallásukat – mondta el Berkes László.
A főesperes véleménye szerint nem lehet összehasonlítani a Miskolc egyes plébániáihoz tartozó hitéletet, hiszen mindenhol más szempontok, más körülmények vannak. Büszke rá, hogy sok mindent sikerült építeni miskolci tartózkodása során – elég, ha csak a Mindszenti templom közelmúltban lezajlott rekonstrukcióját említjük – de még büszkébb arra, amit érzése szerint a lelkek építésében sikerült véghezvinni. Mindig arra törekedett, hogy Jézus Krisztus útjára terelje az emberek gondolkodását, felkeltse a fiatalok, a házasulandók érdeklődését a hit iránt.

berkes1.jpg

- Szomorú az elválás Miskolctól, de bizalommal megyek Mezőkövesdre is, ahol hagyományosan, igen erős a katolikus vallás. Az anyaszentegyház 2000 éves folyamatossága jegyében szolgálunk ott ahová Isten rendelése szólít, ennek jegyében folytatom majd lelkipásztori munkámat a Jézus Szíve Plébánián – zárta nyilatkozatát Berkes László.

Szepesi S.
Fotó: Rogosz Péter


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!