Kultúra

Műalkotásokra cserélik a templom ablakait

2011-07-25 10:19

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ismét kicserélik a miskolci kármelita templom egyik ablakát. Az üvegre festett műalkotást július 17-én szentelte fel Orosz Atanáz püspök-exarcha, a Kármelhegyi Boldogasszony búcsújának ünnepén.

karmelitak-110717ml10.jpg
A művészi kivitelű ólomüveg-ablak az ikonfestés technikájával készült, díszítése Szent Illés prófétát ábrázolja, aki központi alakja a kármelita-szellemiségnek. A hajdúdorogi Monostory Viktória festőművész készítette, akinek számos alkotása díszíti Téglás, Debrecen, Kokad, Fábiánháza, Nyíracsád, Nagyecsed, Balkány, Komlóska, Ópályi, Nyíregyháza és más települések görög katolikus templomait.

Makkai László miskolci görög katolikus lelkész tájékoztatása szerint a festett üvegablakok a templomépítés ősi hagyományait idézik. Az üvegre festett szentek áttetsző tisztasága jelképes, a Nap sugárzó fénye az ő sugárzó lényüket világítja meg. A görög katolikus egyház kezelésében álló, miskolci Kármelita templom egyik ablakát korábban már kicserélték, most sor kerül a másodikra, és bíznak benne, hogy hamarosan a fennmaradó két ablakot is sikerül festett műalkotásokra cserélni. Sajnos, egy-egy ilyen ikonfestési technikával készült, művészi üvegablak igen drága – egyenként csaknem félmillió forintba került – forrásként pedig csupán a hívek adományai állnak rendelkezésre. Ezért telhet akár évekbe is a templom összes ablakának cseréje.

Sz. S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-04 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!