Szociális

A minisztérium növelné az óvodai, bölcsödei férőhelyek számát

2008-04-23 12:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bolcsisek.jpg

Magyar- országon a szociális ellátások sokkal kedvezőbbek és sokrétűbbek, mint az EU legtöbb tagországában, így a gyermekek után járó ellátások rendszere is egyedülálló az Európai Unióban. A 2008. évi költségvetés közel 900 milliárd forintot szán a gyermekekkel és fiatalkorúakkal kapcsolatos kiadásokra. Tény ugyanakkor, hogy a szociális intézményrendszer átfogó fejlesztésére van szükség.

Ma Magyarországon több mint 25 ezer bölcsődei férőhely van, ahol több mint 32 ezer gyermek napközbeni ellátását végzik. A körülbelül 300 ezer bölcsődés korú (6 hónapostól 3 és fél éves korig) gyermek több mint 10%-a részesül bölcsődei ellátásban, amelynek növelését indokoltnak tartja a minisztérium.
Fontos megjegyezni, hogy ezt a számot növeli a családi napközik (78 intézmény, közel 1300 gyermek) és az integrált óvodák férőhelyei (92 intézmény). Ezek fenntartására az idei állami költségvetés több mint 10 milliárd forintot szán, míg fejlesztésükre a Regionális Operatív Programok 2007-2008. évi akcióterve 4,5 milliárd forint tartalmaz.
Valamennyi települési önkormányzat kötelező feladata a gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása, de a bölcsődék létrehozása és fenntartása csak a 10 ezer főnél magasabb lélekszámú településeken kötelező. Ahol az önkormányzat nem képes a bölcsőde létrehozására, fenntartására, és a gyermekek létszáma is alacsony, ott a rugalmasabban alkalmazható családi napközik és az óvodákhoz integrált bölcsődék (bölcsőde és óvoda együttes működése) jelentik a megoldást. A családi napközi működtetésével az érintett településeken az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és vállalkozásoknak nyílik lehetősége a bölcsődei ellátás kiváltására. Az óvodákhoz integrált bölcsődék ügyében az SZMM és az OKM között az Új Tudás Program keretében jelenleg is szakmai egyeztetések zajlanak.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium célja a folyamatos férőhelybővítés. Ezt mutatja az a tény, hogy a bölcsődék számában bekövetkezett évtizedes csökkenés után, 2003. óta emelkedik az intézmények száma (2003-ban 515, 2007-ben 561). Mindemellett az önkormányzatoknak a bölcsődék után járó állami támogatás is jelentősen emelkedett (2003-ban 361 ezer Ft/fő, 2008-ban 547 ezer Ft/fő), ami további forrásokkal is kiegészülhet ha, az adott intézményt kistérségi társulásban működtetik.
2004-től az EU-s pályázatok (HEFOP 4.2.) lehetőséget teremtettek a bölcsődei, és a hozzá tartozó rugalmas szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére. (32 nyertes pályázó összesen több mint 4,1 milliárd forint támogatás)
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai álláspontja szerint középtávon indokolt és lehetséges a bölcsödék és óvodákhoz integrált bölcsödék férőhelyszámának minimum 50%-os emelése.

SZMM Sajtótitkárság


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!