Bulvár

Átadták az első szuperszámítógépet

2011-04-06 22:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A HBONE+ program keretében átadták a Debreceni Egyetemen az ország legnagyobb szuperszámítógépét április 6-án, mely nagy kapacitású számítógép az egyetemi kutatómunkát hivatott segíteni - olvasható a gazdasagiradio.hu-n. A Debrecenben üzembe helyezett berendezés egy négy komponensből álló országos hálózat részeként működik majd. A tervek szerint Pécsett, Szegeden és Budapesten is működik majd egy-egy szuperszámítógép.

A tervezett márciusi időpont helyett végül áprilisban és először Debrecenben helyezték üzembe az ország legnagyobb, 18 teraflop számítási teljesítményű szuperszámítógépét.
Amint arról Nagy Miklós, a projektet vezető Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIIF Intézet) igazgatója az átadón beszámolt: Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten összesen 1,2 milliárd forintból beszerzett négy szuperszámítógép a hazai kutatás-fejlesztésben minőségi előrelépést jelent.

Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: a Debreceni Egyetem (DE) időben felismerte, hogy elsősorban kísérletes tudományterületeken jelentős szerepet játszanak a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, melyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak. Ezt szem előtt tartva, a DE Tudományegyetemi Karok és a NIIFI 2008-ban megállapodást írt alá, aminek értelmében az országos szuperszámítógép rendszer egyik csomópontja az intézmény Kassai úti campusán kialakított erőforrás terembe helyezik el. A debreceni szuperszámítógép a legkorszerűbb, energiahatékony technológiákat alkalmazza, vízhűtéses kialakítású.

Mint az ismeretes: a HBONE+ projekt és ezáltal a NIIF Intézet célja négy fő terület, így a hazai kutatói hálózat, a videokonferencia-rendszer, a NIIF cloud szolgáltatásának fejlesztése, valamint a négy nagy egyetemi városban létrehozni nagy kapacitású számítógépeket. A tervek szerint a szuperszámítógépek összekapcsolásával egy olyan szuperszámítógép-rendszer jöhet létre, amely uniós szinten is megállja a helyét - fogalmazott korábban Mohácsi János Intézet projekt koordinációs és hálózattervezési igazgatóhelyettese.

Forrás: gazdasagiradio.hu, edupress.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-16 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!