Közélet

Az összevonás ellen tiltakoznak

2011-03-17 18:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szentferenc_osszevonsa_sajtaj_110317_ml_7.jpg

Bizonytalan a helyzet, nem tudják, hogy mire számíthatnak, és mi lesz a kórház sorsa – ezek a fő aggodalmai a Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház dolgozóinak és a betegképviseleti civil szervezeteknek, ezért csütörtökön délután a sajtóhoz fordultak segítségért.

A dolgozók és betegek is összegyűltek csütörtök délután a kórház előadótermében, ahová meghívták a sajtó képviselőit, hogy a tervezett kórházösszevonással kapcsolatos problémáikról és aggályaikról beszéljenek.
Ahogy arról beszámoltunk, a megyei önkormányzat döntése alapján több intézményt is integrálnának. A megyei kórház, a csillagpontos fejlesztés keretében modernizálás előtt álló intézmény lesz az új egészségügyi csúcsintézmény. Betagozódik alá, és április 30-ával beolvadással megszűnne a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház, a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház, a mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ és az Izsófalvai Pszichiátriai Szakkórház és Betegotthon. Az új szervezet május 1-jével kezdi meg a működését.

Hétezer-hétszáz tiltakozó aláírás gyűlt össze a megyei közgyűlés döntése ellen a Szent Ferencben. Mint Lombay Béla belgyógyász főorvos a csütörtöki eseményen elmondta, március 22-én, 15 órakor néma demonstrációt tartanak a Megyeháza előtt, ahol a tiltakozó betegek aláírásait is át szeretnék adni. A kórház tavalyi működése kapcsán elhangzott, 5494 beteget ápoltak, az ágykihasználtság kilencven százalék fölötti volt. Az ambuláns betegforgalomban 269 ezer járóbeteget láttak el, és több, mint 1 millió 711 ezer beavatkozást végeztek el.
Szűcs Andorné gazdasági igazgató arról beszélt, hogy 1997 óta kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatnak, nincsenek szállítói tartozásaik, ami azért is figyelemre méltó, mert a 2007-es átalakításkor elvesztették az aktív státuszukat. Azóta energiaracionalizálási pályázaton nyertek, fejlesztéseket indítottak el és dolgozóiknak is tudtak béren kívüli juttatásokat adni.

Patrik Erzsébet, a helyi orvosi kamara elnöke szerint mindig is napirenden volt a kórház integrálása, megszűntetése már a nyolcvanas évektől. Megszenvedték a 2007-es átalakítást is, de villámcsapásként érte őket a megyei közgyűlés döntése. A megyei kórházban sok tevékenységet kiszerveztek, ez a tapasztalatok szerint elbocsátásokkal és színvonalromlással jár – tette hozzá. Sérelmezte, hogy az integrációs folyamatba nem vonták be őket, a kérdéseikre nem kaptak választ, az összdolgozói értekezletre pedig hiába hívták meg az illetékeseket, nem mentek el. Kérte a képviselőket, hogy ne akarjanak a kórház és a betegek ellenére cselekedni.

szentferenc_osszevonsa_sajtaj_110317_ml_1.jpg

A kórház részéről Demkó Istvánné élelmezésvezető is felszólalt, aki arról beszélt, hogy felújított konyhatechnikával látják el a feladatukat, tevékenységük nem csak a betegek körében jelent a felmérések szerint 95 százalékos elégedettséget, de szakácsaik versenyeken is az élen végeznek. Megjegyezte: egy külsős cég nyereségorientált, vagy a költségek nőnének, vagy a minőség romlana.

A betegképviseleti civil szervezetek közül a Reumás Betegek Egyesülete nevében Sipos Jánosné beszélt, aki a megyei kórház igazgatójának, Csiba Gábornak írt levelüket olvasta fel, melyben többek között azt kérték, hogy a betegek véleményét is kérjék ki, ne nélkülük döntsenek róluk. Ugyanezt kérte Mikó József, a Miskolci Szív Egyesület elnöke is, aki szerint az előkészítetlen döntést vissza kellene vonni. Ács János, a Miskolci Fogyókúrázók Egyesülete és a Szent Ferenc Kórház Cukorbetegek Klubja képviseletében szintén a döntés felfüggesztését, és alaposabb kivizsgálását kérte. Véleménye szerint a helyi döntés ellentétes a Semmelweis Tervvel, a kiszervezhető tevékenységekkel foglalkozó vállalkozók pedig „már kerülgetik a kórházat.”
Molnár László és Kiss József a betegek képviseletében szólalt fel, mindketten kiemelték a kórház dolgozóinak emberségét és szakmai felkészültségét, ami nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához, és értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért kell egy ilyen jól működő intézményt beolvasztani.

Kása Miklós, a kórház igazgatója az esemény végén szólt az egybegyűltekhez elmondva, december 16-án arról is döntött a megyei közgyűlés, hogy létrehoznak egy munkacsoportot a kórházak bevonásával, hogy kidolgozzák a részleteket. Azonban nem, hogy nem hívták őket egyeztetésre, de semmilyen információval nem rendelkeznek. Beolvasztással egy huszonhárom-milliárdos intézményt hoznak létre úgy, hogy gazdasági vizsgálatot és megvalósíthatósági tanulmányt nem készítettek. Az anyagban a beteg szó el sem hangzik, viszont arról van szó benne, hogy az ingatlanok jövőbeni sorsát meg kell vizsgálni. Az igazgató is azt kérte, vonja vissza a határozatot a grémium.

Az elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük a megyei önkormányzatot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy egy későbbi időpontban közleményt adnak ki a kórházösszevonással kapcsolatban.

Horváth I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-20 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!