Közélet

Ybl-díjat kapott Miskolc főépítésze

2011-03-14 11:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ybl Miklós-díjat kapott Rostás László, Miskolc főépítésze. Az életműért adható rangos építészeti elismerést nemzeti ünnepünk alkalmából Pintér Sándor belügyminiszter adta át pénteken Budapesten.

rostas dec.jpgRostás László a közelmúltban a Miskolc Televízió Kilátó című műsorának vendégeként beszélt építészi hitvallásáról is. Arról, hogy az emberek számára tereket kell létrehozni, hogy védelmet nyújtsanak, de az épületek ennél sokkal többet is jelentenek. Véleménye szerint az építészeti alkotás csupán egy mű, attól válik életszerűvé, ha használatba veszik. Munkájában fontosnak tartja, hogy a különböző terek kialakításakor az ember meg tudja fogalmazni jó érzéseit, és átadja azokat a használónak.

– Lényeges szempont ez, mert hiába építek meg legjobb tudásom szerint egy házat, hiába meggyőződésem, hogy a világmindenséget adom, ha a használó nem tudja, mit használ – fejtette ki. Az elidegenedés igen fontos téma a mai világban. Rostás László szerint a lényeg, hogy félre kell tennünk azokat a mesterséges dolgokat, melyek nem hagynak bennünket közvetlen emberi kapcsolat létesítésére.
– Megfigyeltem a taxisblokád idején – emlékezett vissza a főépítész –, hogy az első napon lehorgasztott fejjel ballagtak az emberek a Városház tér felé. Második nap már jobb hangulatban voltak, a harmadik reggelen pedig már kifejezetten jókedvűen, beszélgetve sétáltak. Természetszerűleg visszaállt a közösségi tér jelentősége.

A város sokszínű építészeti szempontból, több korszak térrendezési elképzelése rétegződött egymásra. Sok épület eltűnt az idők során, de a szerkezet megmaradt. Rostás László szerint a következő időszakban nincs más teendő, mint az egykor hasznos, használatos épületeket „kifejtve” ismét visszaállítani.

Kiss J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!