Közélet

Jogtalanul, embertelen körülmények között – videókkal!

2011-03-03 14:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lakasfoglalok_kilakoltatas_szilvas_u_110303_ja_16.jpg

„Hogy lehetett ilyen körülmények közt élni…?” – hangzott fel a kérdés nem is egyszer csütörtök délután a Szilvás utca 2. alatti panelház tizedik emeletén. A lakásba jogcím nélkül költözött be egy család, akik a hatósági osztály ellenőrzés sorozatán akadtak fenn, így menniük kellett.

Az ingatlan jogos tulajdonosa 2010-ben elhunyt, a hagyatéki eljárás folyamatban van, ám bonyolítja, hogy csupán kiskorú örökös van: az elhunyt két gyermeke, akik gyámság alatt állnak. A lakásba időközben jogcím nélkül költözött be egy népes család. A hatósági osztály ellenőrzésekor nem tudták hitelt érdemlően igazolni, milyen jogcímen tartózkodnak ott, ezért szabálysértési eljárást kezdeményeztek velük szemben és felszólították őket, hogy 48 órán belül hagyják el a lakást.

lakasfoglalok_kilakoltatas_szilvas_u_110303_ja_23.jpg

Csütörtökön délelőtt a hatósági osztály munkatársai városőrökkel és közterület-felügyelőkkel érkeztek, hogy kilakoltassák a családot, ám erre nem volt szükség. A felszólításnak megfelelően ugyanis kiköltöztek a lakásból. Nem akármit hagytak azonban maguk mögött… A lakásban elképesztő bűz és szemét fogadta az érkezőket, a fürdőszobában állt a víz, mindenhol ételmaradék, csikkek, hamu, lógó tapéta és kosz. Ezt tetézte a konyhaszekrényben és a lomosban tobzódó csótányok hada. A hatósági osztály munkatársai gumikesztyűben nézték át, és dokumentálták a lakást.

Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 6.

lakasfoglalok_kilakoltatas_szilvas_u_110303_ja_13.jpg

Jávorszki Gézáné, a lépcsőház egyik lakója elmondta, a lakásban lakók nem ritkán voltak hangosak, volt olyan, hogy harmincan is tartózkodtak benne, és verekedések is előfordultak. A társasháznak azonban nem csak ezzel a családdal gyűlt és gyűlik meg a baja. A lépcsőházban – mint mondják – kilenc csaló fészekrakó van, mindannyian vidékről, vagy a Béke Szállóról költöztek ide. A lakások nagy részében ugyanilyen állapotok vannak, rengeteg a kosz és a csótány, állandóak a problémák a lakók közt. Noha van a hölgy állítása szerint három olyan család is, akik „rendesek”, és nem lenne velük baj, ám még ők sem fizetik a rezsit, mert mint mondják: „úgyis kiköltöztetik őket a csalás miatt, így fölösleges.” A helyzet a társasházban mostanra odáig fajult, hogy a liftjük elromlott több, mint egy hete, de nincs pénz megcsináltatni, így gyalogolnak.

Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 3.

Probléma tehát akad még bőven a Szilván utca 2-ben, de a lakók már annak is örülnek, hogy ettől a családtól megszabadultak. A lakás dokumentálása után fertőtlenítettek és csótányt irtottak azonnal, majd vaspántokkal lezárták.

Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 5.

Ez az eset is példázza az eredményességét annak, hogy nemrégiben átfogó ellenőrzésbe kezdett a miskolci önkormányzat – az érintett szakhatóságokkal közösen – hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az avasi „fészekrakókkal”, és más jogtalan lakásfoglalókkal, beilleszkedésre képtelen személyekkel szemben.Az ÁNTSZ, a közterület-felügyelet és a gyermekjóléti központ, valamint rendőrség munkatársainak részvételével szervezett akcióban azokat a társasházakat ellenőrizték, ahol gyanú, illetve panasz merült fel a lakók életvitelével, beköltözésével kapcsolatban. A tervek szerint több hónapig tartó ellenőrzésekkel az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy az együttélés szabályainak betartására képtelen családok tudtára adják: a város nem tűri tovább, hogy megkeserítsék a tisztességes emberek életét – mondta el Dobos Tímea, a városháza szóvivője. A hatóságok továbbra kérik a lakosságtól, hogy amennyiben környezetükben bármiféle rendbontást tapasztalnak, azt jelezzék feléjük.

Horváth Imre
Fotó: Juhász Ákos


Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 1.

Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 2.

Szilvás u. 2.: lakásfoglalók után 4.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-06 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!