Városinfó

Volt is közgyűlés, meg nem is

2011-02-23 14:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rendkivulkozgyules1_1102.jpg

Rendkívüli közgyűlést kezdeményezett Miskolc város képviselő-testületének szocialista frakciója az önkormányzat gazdasági programjáról, melyet szerda délután 1 órára hívott össze Kriza Ákos polgármester. Az ülésen a szocialisták visszavonták volna az előterjesztést, ám azt a grémium mégis megszavazta, végül a kétfordulós megtárgyalás mellett döntöttek a képviselők, így az eredeti terveknek megfelelően március 10-én tekintik át az anyagot.

Az MSZP-frakció szerint krízishelyzet van Miskolcon, ezért kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását, melyen így az előterjesztés szerint egyetlen napirend szerepelt: javaslat az önkormányzat gazdasági programjára.

Az ülés elején Kriza Ákos polgármester tájékoztatott arról, hogy a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzata szerint hívta össze a képviselő-testületi ülést. Majd elmondta, a gazdasági program megtárgyalása és elfogadása szerepel az évi munkatervben, méghozzá a március 10-i közgyűlés 7-ik napirendi pontja szerint. Megismerve az elmúlt nyolc év költségvetési hagyatékát, és látva a lehetőségeket, tudták összeállítani a programot. A törvény szerint az alakuló közgyűlés ülését követő hat hónapon belül kell elfogadni az önkormányzat gazdasági programját, ez a határidő április 14-én jár le. Hozzátette: semmi nem indokolja, hogy hamarabb tárgyalják, és emiatt rendkívüli közgyűlést hívjanak össze.

Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője ezt követően ügyrendi javaslattal élt. Mint elmondta nem látták akadályát annak, hogy a programot hamarabb tárgyalják, mert a gazdasági folyamatok sürgetőek. A program azonban láthatóan nem készült el, ezért javasolja, hogy a nem létező programról ne tárgyaljanak. Az ügyrendi javaslatot a képviselők 16 nem és 8 igen szavazat mellett nem fogadták el, majd 16 igen és 8 nem mellett megszavazták a rendkívüli közgyűlés napirendjét a meghívó szerint.

Mielőtt azonban elkezdődhetett volna a közgyűlés munkája, Kiss János, a Fidesz-frakció vezetője szintén ügyrendi javaslattal élt, mely szerint ne bocsássák most vitára az előterjesztést, hanem két fordulóban tárgyalja a grémium, legközelebb az eredeti munkaterv szerint március 10-én. Indoklásában elmondta, azt gondolta, a szocialisták konstruktív ellenzékként akarnak működni, és összeállítanak egy programot, a benyújtott napirend szerint, de ez „csak egy üres lufi” volt. Véleménye szerint nem a város van krízisben, hanem a szocialisták, és erről akarják elterelni a figyelmet azzal, hogy egy ilyen színjátékba kényszerítették a közgyűlést, mellyel megsértették a törvény szellemét és a miskolciakat is. Kiss János ügyrendi javaslatát elfogadta a grémium, így ezzel az ülés véget ért.


Kriza Ákos: valóban krízis van

rendkivulkozgyules_kriza.jpg
A közgyűlést követően Kriza Ákos polgármester elmondta, Miskolc Város Önkormányzata és közgyűlése is a jogszabályok, illetve az előzetesen elfogadott munkaterv szerint teszi a dolgát, időben elkészülnek az anyagok és előterjesztések, így nem értik, miért kell ezt a munkát megzavarni, olyan közgyűlést összehívni, amely teljesen értelmetlen és okafogyott. Úgy gondolják az MSZP tevékenysége csak arra irányul, hogy megtörje és megzavarja a munka lendületét, hogy ne tudják a város érdekében azokat az energiákat összpontosítani, amelyre szükség van. Nagyon jól tudják, hogy krízis van, és ezt kezelni kell, de ezt a krízist nem ők okozták, hanem örökölték.

Jobbik: Simon Gábor kérjen bocsánatot

rendkivulkozgyules_jobbik.jpg

A Jobbik-frakció sajtótájékoztatóján a közgyűlés után Szegedi Márton frakcióvezető rendkívül felháborítónak nevezte, amit a szocialista párt „sértődött gyerekként művel”, összehívnak egy közgyűlést, majd indítványozzák, hogy ne tartsák meg. Ez véleményük szerint a közgyűlés, a polgármester és Miskolc megalázása, ezért követelik, hogy Simon Gábor kérjen bocsánatot. Ugyanakkor felszólította a frakcióvezető a Fidesz országos vezetését, hogy minden segítséget adjon meg Miskolc vezetésének, hogy felelősségre vonhassák az előző nyolc év politikusbűnözőit. Mint kérdésre válaszolva hozzátette: pénzügyi bizottsági elnökként nem mondhat részleteket, de olyan információk vannak a birtokukban, amelyek arra engednek következtetni, hogy rövidesen sok büntetőügy indulhat meg, és a „szocialista frakció sok tagja kerülhet rács mögé”.

MSZP: Hitelekhez nyúl a város

rendkivulkozgyules_mszp.jpg

Az MSZP-frakció sajtótájékoztatóján Simon Gábor frakcióvezető azzal kezdte, hogy „kibújt a szög a zsákból”, korábban arról lehetett hallani, hogy szakértő csapat áll Kriza Ákos mögött, de ha így lett volna, akkor „csak be kellett volna nyúlni a fiókba az anyagért, és benyújtani a közgyűlés elé”. Hozzátette, a törvény szerint a közgyűlés előtt hat héttel be kell nyújtani a közgyűlési előterjesztést törvényességi véleményezésre a jegyzőnek, tehát a gazdasági programnak már január 27-én létezni kellett. Ha így van, akkor semmi akadálya, hogy vitatkozhassanak róla, ám a mai napig sem kapták meg az anyagot.
Simon Gábor arról is beszélt, hogy Miskolc polgármestere december 17-én 4 milliárdos banki hitelt vett, és a költségvetési javaslat szerint újabb 4 milliárdot terveznek. A korábbi városvezetést a 20 milliárdos hitelállomány miatt támadták, ám a frakcióvezető szerint ebből 120 milliárdnyi értéket teremtettek, míg a jelenlegi vezetés semmit nem csinált, és már hitelekhez folyamodik. Az is elhangzott, hogy a városvezetés korábban azt ígérte, nem emelnek díjakat, de 9 százalékos tömegközlekedési díjemelést készítettek elő, és 15 százalékos távhődíj-emelési javaslatot küldtek meg az Energiahivatalnak.

Horváth I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!