Környezet

Olcsó, tiszta, környezetkímélő energia

2008-04-03 11:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE geotermikus-eromu.jpg

Az előzetes felmérések szerint Miskolc geológiai környezete lehetővé tenné egy geotermikus hőerőmű létrehozását, és eredményes működtetését. A Miskolc Holding Zrt. a héten együttműködési megállapodást írt alá a a PannErgy (korábban Pannonplast) Nyrt-vel a város alatt lévő geotermikus (föld-hőenergia) erőforrások kutatására.

Amennyiben az elkészülő geológiai elemzés is alátámasztja a korábbi felmérések eredményét, a PannEnergy száz százalékos tulajdonában álló Polifin Kft. és a Miskolc Holding közös projekttársaságot alapít a hőerőmű megépítésére, működtetésére, 100 millió forint jegyzett tőkével.
Egy ilyen beruházásnak köszönhetően jelentősen olcsóbbá válhat a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás Miskolc lakótelepi lakásaiban, csökken a levegősszennyezés, környezetterhelés, a város költségvetése pedig folyamatos bevételekhez jut - hangzott el egyebek mellett azon a sajtótájékoztatón, amelyet Káli Sándor polgármester, Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke és Korózs András, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója tartott a tervezett beruházásról.
- A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerül, amelynek húsz százalékát a PannErgy Nyrt. biztosítja, a fennmaradó részt pedig európai bankok (EIB, EBRD) állják. A Polifin Kft. illetve a társfinanszírozó európai bankok ajánlata szerint a miskolci önkormányzat tulajdonrésze 10 százalék lesz majd. Alapításkor a Miskolc Holding által befizetendő, 10 millió forintot a Polifin Kft. alapítási kölcsön formájában az önkormányzat rendelkezésére bocsátja, öt éves futamidőre, kamat és egyéb költségektől mentesen. Az összeg fedezete az üzletrész lesz - nyilatkozta Bokorovics Balázs, aki azt is elmondta: a tervezett konstrukcióban a PannErgy - szakmai partnerével együtt - elsősorban távhő-energia termelésre alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető hőmennyiség fogja meghatározni.
Káli Sándor ugyanakkor arról szólt: Miskolcnak fontos, hogy hasznosítsa a földben rejlő energiát, biztosítani tudja a lakossági energiaellátás "több lábon állását". Ilyen módon megszűnik az egyoldalú energia-kiszolgáltatottság, s  függetleníteni lehet a lakossági távhőszolgáltatás árait a földgáz világpiaci árváltozásaitól. A geotermikus energia olcsó, környezetkímélő, természeti környezetben megtalálható energia - város levegője tisztább és egészségesebb lesz, ha az erőmű létrejöttével csökken a széndioxid kibocsátás - hangsúlyozta Káli Sándor.
Az erőmű optimális esetben 2010 elején már megkezdheti a működését. A projekttel a Miskolc Holding és a Polifin Kft. közös társasága a 2008-tól induló hét, közvetlen, EU keretprogram közül öt esetében pályázhat sikerrel olyan további fejlesztési támogatásokra, amelyek a projekt nélkül nem lennének elérhetők a város számára.  
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-26 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!