Kultúra

A "magyar Jeanne D'Arc": Tóth Ilonára emlékeztek

2010-11-06 12:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE toth_ilona_ref_templom_01.jpg

A Kossuth utca Református Egyházkerületi Székház nagytermében péntek este tartott vetítéssel egybekötött előadást M. Kiss Sándor történész az 1956-ban kivégzett Tóth Ilona ügyéről. A Lévay Egyesület által szervezett rendezvényen részt vett a neves filmrendező, Szilágyi Andor is.

November 4.-én, csütörtökön  országszerte az 1956-os forradalom áldozataira és a szovjet megszállás kezdetére emlékeztek a nemzeti gyásznapon. Noha számos történész foglalkozik a "magyar Jeanne D'Arc" történetével, s a rendelkezésre álló dokumentumok alapján többen (Jobbágyi Gábor, M. Kiss Sándor, Kiss Réka) is bebizonyították Tóth Ilona ártatlanságát, a személye körüli vita nem csitul. November 5.-én, pénteken este a Lévay József Közművelődési Egyesület szervezett előadást a Kossuth utcai Református Egyházkerületi Székház nagytermében, ahol M. Kiss Sándor történész professzor tartott prezentációt nemrég megjelent, Tóth Ilonáról szóló könyvéről. Ezt követően a témával kapcsolatos ’Tisztítótűz tetején állunk’ című Jelenczki István filmet is levetítették.

toth_ilona_ref_templom_03.jpg„Tóth Ilona szigorló orvosként a Péterfy Sándor utcai kórházban teljesített szolgálatot az ’56-os forradalom idején. 1957-ben koncepciós perben halálra ítélték. Az ítéletet 1957. június 27-én hajtották végre. A vád: 1956. november 18-án Tóth Ilona több társával, brutális kegyetlenséggel megölt egy ÁVH-snak titulált rakodómunkást, Kollár Istvánt. A korabeli sajtó első oldalon tudósított arról, hogy megkezdődött annak a szigorló medikának a pere, aki orvosi hivatásával visszaélve különös kegyetlenséggel, "embertelen vadállatként" meggyilkolt egy eszméletlen embert a Domonkos utcai szükségkórházban, amelynek az élére a forradalom napjaiban őt kinevezték. A vád szerint november 18-án este ellenállók egy csoportja bevitt a Domonkos utcába egy ávós-nak, spicli gyanúsnak vélt fiatalembert, aki a kórházban működő illegális nyomda után nyomozott. A lebukástól való félelmükben Tóth Ilona, Gyöngyösi Miklós, és Gönczi Ferenc az ismeretlen férfit megölték. Az illetőt Gyöngyösiék megverték, majd Tóth Ilona elaltatta. Először a nyakba, és a karba fecskendezett benzines, illetve morfiumos injekcióval kísérlete meg a férfit megölni, s amikor ez nem sikerült, levegő injekciót szúrt a szívébe. Társai az eszméletlen férfi nyakára tapostak. S végül Tóth Ilona egy bicskával Kollár István szívébe szúrt, s végső soron ez a szúrás okozta a férfi halálát.” – mondta el M. Kiss Sándor, majd hozzátette: „A vádirat illetve az ÁVH laboreredménye eltér egymástól, így megcáfolható a kommunista hivatalos álláspont. Egyébként elképzelhetetlen, hogy egy hívő keresztény református lány, ilyen brutális gyilkosságra lett volna képes, politikai okokból került sor kivégzésére.”


Az előadáson Szabó Sándor, a Kossuth utcai Református Egyházkerület vezető lelkésze, illetve Szilágyi Andor, a Mansfeld című film rendezője is résztvett. Két évvel a forradalom után játszódik a film, a tizenhét éves Mansfeld Péter (Fancsikai Péter) a Széna-téri emlékeitől "megfertőződve" a felkelés újraélesztéséről és bebörtönzött sógora kiszabadításáról ábrándozik, majd drámába fordulnak az események. Előttünk az élet címmel Szilágyi Andor a világ első mobiltelefonnal forgatott meglepetésfilmjét készítette el az idén, s ezzel új filmnyelvet pendített meg. Szilágyi Andor elmondta, „Az előző filmemben az volt a meglepetés, hogy bebizonyítottuk: ma már egy gyufaskatulyányi eszközzel is lehet filmet készíteni. A Tóth Ilona-film igazi meglepetése pedig az lenne, ha a köz akarata megsegítené. Ebben reménykedünk.”

toth_ilona_ref_templom_02.jpg

A rendező az Akiért a csalogány énekel című, a Tóth Ilona tragédiáját feldolgozó filmjét mindenesetre a klasszikus, hagyományos filmes eszköztár segítségével valósítaná meg.
A Tóth Ilona-film javára a következő számlaszámra várnak adományokat:
14100024 16057849 02000000

Búzafalvi T.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-01 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!