Kultúra

Mindenszentek történetéről

2010-10-30 17:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mindensz1.jpg

- A szentek alatt eredetileg a vértanúkat értették - azokat, akik hitük miatt a Római Birodalomban üldöztetést szenvedtek. Ennek megfelelően a "Minden vértanú ünnepe" volt az első olyan jeles keresztény nap, amely emléket állított a halottaknak - tudtuk meg Szarvas Péter esperestől, a miskolci Szent Anna templom plébánosától.

mindenszentek.jpg

Mindenszentek ünnepét III. Gergely pápa indította útjára a 8. században, azzal a céllal, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is megemlékezzenek. 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját "mindenszenteknek", vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta. Nagyjából ettől az időponttól, tehát a 8. századtól említik november elsejét az ünnep dátumaként, állítólag IV. Gergely pápa helyezte erre az időpontra.

szarvasp.jpg- III. Gergely pápa a "Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette Mindenszentek ünnepét - tette hozzá Szarvas Péter. - Ezen a napon tehát nem csak azokról emlékezünk meg, akiket a katolikus egyház hivatalosan szentté nyilvánított, hanem mindenkiről, aki erkölcsös, igaz élete jutalmaképpen üdvözült, s földi zarándokútját követően a mennybe jutott. Mindannyian az ő példájukat szeretnénk követni, életük nagyban hasonlított a mindenszenteki gyertyára. Elégtek, miközben szeretetet, melegséget, világosságot árasztottak!

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: az ünnepet először - mai formájában - Szent Odilo cluny-i bencés főapát rendelte el 998-ban szerzetesei számára. Hamarosan a bencés renden kívül is elterjedt, a XIV. század elejétől pedig Róma is átvette. - Lelki vigaszt is jelent a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért: imával, vezekléssel, szentmisével - mondta el a Szent Anna templom plébánosa. - Gyertyákat, mécseseket gyújtunk az elhunytak emlékére, a halottak napi gyászmisék az örök életről és a feltámadásról szólnak.

Mindenszentekkel ellentétben ez az ünnep nem csupán a katolikusoké, a reformáció több vallása is elfogadja. Az idők folyamán egyházi ünnepből fokozatosan egyfajta népi megemlékezéssé is vált, tájanként változó szokásokkal, hiedelmekkel. Az egyik néphit szerint azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak "lakhelyükön". A gyertyák világossága ugyanakkor azt a célt szolgálja, hogy a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.  
halottnap.jpg


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-01 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!