Egyház

Boldoggá avatták a romániai magyar vértanú püspököt

2010-10-30 12:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Bogdánffy Szilárd püspök boldoggá avatási szertartásra a nagyváradi székesegyházban tartott ünnepi mise keretében került sor.

A szertartáson Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kérte Bogdánffy Szilárd boldoggá avatását, majd ismertették a vértanú püspök életútjának főbb mozzanatait.

Ezt követően Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvasta a boldoggá avatásról szóló apostoli levelet, amit magyarul Fodor József általános helynök ismertetett. Ebben XVI. Benedek pápa kifejti, hogy Bogdánffyt ezentúl boldognak tisztelhetjük, és ünnepe megtartható minden év október 3-án. Ezt követően került sor az új boldog arcképének leleplezésére.

Az 1911-ben Feketetó községben (Torontál megye) született Bogdánffy Szilárd a nagyváradi egyházmegye papja volt. Rendkívüli tudású hittanárként s a teológia professzoraként nagy megbecsülésnek örvendett tanítványai és hívei között. Az üldözöttek védelme miatt a román csendőrség éppúgy zaklatta, mint később a nyilasok. A világháború alatt zsidókat rejtegetett a teológián. A keresztény családok erôsítését kívánta elérni a Merici Szent Angéla (orsolyita) Harmadrend alapításával. A háború utáni egyházüldözés időszakában Róma titokban szentelte püspökké 1949-ben. Szembefordult a kommunista hatóságokkal, amikor azok a katolikusokat a román nemzeti egyházzé szerették volna tenni.

Előbb négy év börtönre, majd 12 év kényszermunkára ítélték, kínzásnak, vallatásnak, verésnek vetették alá, ő azonban a börtönben is társai vigasztalója tudott maradni. Amikor tüdôgyulladást kapott, a börtönorvos megtagadta tőle a gyógyszert, s így a nagyenyedi börtönben 1953. október 1-jén meghalt.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!