Külföld

Világszerte fokozottan készülnek az influenza pandémiára

2008-02-06 17:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hattyu.jpg

Szakértők szerint már nem az a kérdés, hogy lesz-e influenza világjárvány, hanem hogy mikor. A jelenleg egyre fokozódó humán influenzajárvány idején ugyanis rendkívül megnőtt az esélye annak, hogy a humán influenza vírus keveredik a már Európában is évek óta felbukkanó madárinfluenza (H5N1) vírusával. Az így létrejövő új vírus tehát feltételezhetően magában fogja hordozni a madárinfluenza rendkívül veszélyes tulajdonságait (H5N1), ami már rohamos gyorsasággal terjedhet emberről-emberre. Ez pedig olyan világjárvány kialakulásához vezethet, melynek emberi és gazdasági veszteségei óriásiak lehetnek.

Az inluenza pandémia nem azonos a világméretű emberi influenzajárvánnyal! Amikor influenza pandémiáról van szó, sokan azt hiszik, hogy egy világméretű humán influenzajárványról van szó. A WHO szerint azonban a humán influenzánál sokkal súlyosabb, mutálódott vírus okozta világméretű influenzajárványtól kell tartani, amellyel szemben védtelen a világ lakossága. Az új vírus úgy jöhet létre, hogy az alapvetően madarak közt cirkuláló, de már az emlősök közt is felbukkanó madárinfluenza-vírus (a közismert H5N1) találkozik egy szezonális járványt okozni képes humán influenzavírussal. A találkozás során úgy kombinálódnak, hogy egy teljesen új influenza vírus jöhet létre, amely emberről emberre gyorsan terjed.

Mi kell a pandémia kialakulásához?

A pandémia kialakulásához három feltételnek kell teljesülnie: új influenza altípus jelenik meg, mely súlyos megbetegedéseket okoz, és képes gyorsan emberről emberre terjedni. Ebből az első két feltétel már teljesült, amennyiben az emberről emberre terjedés is kialakul, akkor a járvány néhány héten belül kialakulhat az egész Földön.

A WHO szerint elkerülhetetlen a világjárvány kirobbanása

Szakértők szerint azért elkerülhetetlen a mutáció létrejötte és a világjárvány kirobbanása, mert jelenleg egyre növekszik a humán influenza megbetegedések száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre több madárinfluenza fertőzést diagnosztizálnak. Egyre nagyobb tehát az esélye a két influenza altípus találkozásának, és egy olyan új vírus kialakulásának, mely képes gyorsan emberről emberre terjedni. Európában a humán influenza-hullám keletre húzódása figyelhető meg, a tetőzést pedig még nem értük el. Eddig 13 európai ország (Anglia, Ausztria, Bulgária, Franciaország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Hollandia, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svájc) jelentette a megbetegedések járványos méretét. Hazánkban a háziorvosok hétről hétre egyre több influenzás megbetegedést jelentenek, és egyre több kórház rendel el látogatási tilalmat. Ezzel párhuzamosan külföldi H5N1 okozta megbetegedésekről és halálesetekről szintén folyamatosan érkeznek a hírek.
A WHO kiemelt figyelemmel kezeli a H5N1 vírus okozta megbetegedéseket, és orvos szakértők vizsgálják, hogy volt-e a beteg környezetében hasonló megbetegedés, továbbá fennállhatott-e közöttük az emberről-emberre terjedés. Emberek körében az első H5N1 megbetegedéseket 2003-ban regisztrálták. Azóta 351 emberi fertőzést dokumentáltak, melyek több mint 60%-a (219) halálos kimenetelű volt. Idén eddig Vietnámban egy, Indonéziában pedig három H5N1 fertőzés okozta halálesetről adott hírt a WHO.
A szakemberek szerint az influenza pandémia kitörésére Ázsában van a legnagyobb esély, ott bukkannak fel ugyanis legnagyobb számban állati madárinfluenza és embereket megbetegítő H5N1 fertőzések. Az Európában tomboló influenzajárvány pedig keletre tart, és várhatóan tavasszal érkezik meg Ázsiába.

A WHO sürgeti a felkészülést

Az influenza világjárványra történő felkészüléshez Európa legtöbb országa Pandémiás Tervet dolgozott ki a WHO irányelveit követve, és az államok megkezdték maszkok, antivirális szerek készletezését, pandémiás vakcinák előfoglalását is. A mutálódott vírus elleni vakcina kifejlesztése ugyanis csak a vírus felbukkanása után kezdődhet meg, s ehhez körülbelül 3-6 hónapra lesz szükség. Addig pedig az antivirális szerek és a mechanikus védekezés (higiénia, maszkok) nyújtanak megelőzési és kezelési lehetőséget.

Világszerte megkezdődött az antivirális szerek készletezése

A pontos készletszint ideális mértékéről nincs meghatározott irányelv, az ECDC (European Centre of Desease Prevention) felmérésében szereplő országok esetében az antivirális szerek készletmennyisége a lakosság 5-50 százalékát fedi le.Az USA-ban csupán a szezonális influenzában évente kb. 36.000 beteg hal meg. Pandémia esetén ez a szám megsokszorozódna, aminek drámai következménye lenne az ország egészségügyi és gazdasági helyzetére. Drasztikusan visszaesne a gazdasági termelés, ami recesszióhoz vezetne, megbénulna a közlekedés és az élelmiszer ellátás. Az egészségügyi rendszer nem tudná befogadni a rengeteg beteget. Az USA ezért megkezdte a védekezés első szakaszában alkalmazható antivirális szerek és vakcinák készletezését az állampolgárok számára, ösztönzi a pandémiás vakcina fejlesztésének és előállításának gyorsítását, valamint felszólította a szövetségi, tagállami, illetve helyi közösségeket, hogy készüljenek fel a pandémia kitörésére. A kormány széleskörű felvilágosító kampányba kezdett lakossági, vállalati és közigazgatási szinteken egyaránt azzal a céllal, hogy minél hatékonyabban segítse a felkészülést. A vállalatoknak tréningeket tartanak, ahol segítenek a minél hatékonyabb pandémiás terv kidolgozásában. Felmérések szerint a vezetők 90%-a kifejezetten hasznosnak találja ezt a támogatást. A lakosság lakóhelyére lebontva kap felvilágosítást a pandémia veszélyének mértékéről, az antivirális készletszintről, de olyan alapvető információkat is megtudhatnak, hogy honnan szerezhetnek be védőmaszkot, és azt hogyan kell megfelelően használni. Az IDSA (Infectious Disease Society of America) a lakosság 50 százalékára történő antivirális készletezést javasol, hiszen pandémia idején az antivirális szereket megelőzésként alkalmazva 40-50 százalékkal csökkenthető a megbetegedések száma. Az USA jelenleg 70 millió adagnyi antivirális szerrel rendelkezik, ami magába foglalja a szövetségi és állami készleteket egyaránt. Ez a mennyiség a lakosság 25%-ának kezelését fedi le, de 2008-ban további készletnövelést terveznek. Ráadásul közel 350 vállalat is felismerte a felkészülés fontosságát, és kb. 5 millió adagnyi antivirális szert vásároltak dolgozóik védelme érdekében.
Angol szakértői becslések szerint a kitörő világjárvány 95 milliárd fontos veszteséget jelentene az Egyesült Királyságnak, felbecsülhetetlen szociális és gazdasági károkat okozva. Az Egészségügyi Minisztérium által közzétett jelentés szerint eddig a lakosság több mint 25%-ának elegendő antivirális készlettel rendelkeznek, de tervek szerint ezt 50%-ra emelik. Ezen kívül még 14,7 millió adag antibiotikum beszerzését tervezik, melyeket azok kapnának meg, akik fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A fertőzésnek közvetlenül kitett egészségügyi dolgozók pedig 350 millió védőmaszkot, és 34 millió légzőkészüléket fognak kapni. A brit gazdasági vezetők 79%-a viszont beismerte, hogy vállalatának nincs megfelelően kidolgozott pandémiás terve, és nem tudnának gondoskodni a dolgozók védelméről a járvány kitörése esetén.
Franciaország élen jár a készletezésben, mivel jelenlegi 33 millió adagos antivirális készletéből a lakosság több mint 50%-a egyből kezelhető lenne a járvány kitörésekor. Az állam eddig 200 millió védőmaszkot rendelt meg az egészségügy számára, és közel 30 millió maszkot azok számára, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a betegekkel. Rendelkezik továbbá 2 millió adag H5N1 vakcinával, melyet egészségügyi krízis esetén további 40 millió adaggal tudnának kiegészíteni. Ezt a mennyiséget a Pándémiás Terv szerint 62 millió adagra növelik a közeljövőben, ami lehetővé tenné az egész lakosság beoltását. Ezért több gyógyszergyártó cégtől is ajánlatot kértek.

Svájc eddig több, mint 8 millió adagot rendelt antivirális készítményekből, és azt tervezik, hogy a lakosság egészének elegendő készítményt raktároznak el a járvány kitöréséig. Ezen kívül mintegy 150 millió dollár értékű svájci frankot költöttek pandémiás vakcinákra. Hollandia az egyik olyan ország, amely már 2005-ben fedezni tudta volna pandemia kitörése esetén a lakosság 30%-ának antivirális kezelését.

Írország Pandémiás Terve szerint a járvány kitörésekor 63.000 gyereknek és 1.070.000 felnőttnek tudnának antivirális készítmény biztosítani, és további készletezéseket terveznek. Ezen kívül 184.200 adag H5N1 vakcinát tartanak készenlétben a legfontosabb szektorokban dolgozó alkalmazottak számára, ezzel biztosítva a mutálódott vírus elleni vakcina kifejlesztéséig az ország és a legfontosabb közszolgáltatások működését. Az egészségügyi dolgozók számára ezen felül 500.000 védőmaszkot, 5 millió pár eldobható kesztyűt és 150.000 műtősköpenyt biztosítanak.

Magyarország felkészülése az influenza pandémiára

Világszerte viták tárgyát képezi, hogy az állam vagy a civil szféra feladata-e az antivirális szerek készletezése. Az ütköző érdekek ellenére az Európai Unió több országában az állam által biztosított antivirális készletszint a lakosság számához viszonyítva meghaladja a 25 százalékot (például Ausztria, Hollandia, Franciaország és Írország esetében). A régió hasonló gazdasági teljesítményű országai is megközelítik az EU- átlagot, például Csehországban a lakosság 20 százalékos, Szlovéniában 25 százalékos a készletszint.
Ezzel szemben mi a helyzet a magyar felkészülési szinttel? Annyit lehet tudni, hogy 2005 októberében elkészítették a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervet, és létrehozták a Nemzeti Influenza Pandémiás Bizottságot, de antivirális szer készlet titkos. Egyre többen keresik a Pandémiás Bizottségot az után érdekődve, hogy mi ennek az oka? Van-e Magyarországon elegendő antivirális szer? Miért nem kapunk a többi európai országhoz hasonlóan felvilágosítást? Kik juthatnak hozzá járvány kitörésekor az antivirális szerekhez, és hogyan? Felkészült-e az egészségügyi rendszer a járvány esetén robbanásszerűen megugró betegállomány kezelésére? Felkészültek-e a magyar cégek dolgozóik védelmére?
 A multinacionális cégek anyavállalatainál dolgozók meg fogják kapni a védelmet – áll több külföldi székhelyű nagyvállalat sajtóközleményében. Magyarországon viszont, ha nincs elegendő antivirális készlet, a vállalatoknak kell működésük fenntartására tervet kidolgozni, és alkalmazottaik védelméről gondoskodni. A WHO ajánlásaiban kiemeli, hogy csak az összefogott állami, vállalati és egyéni felelősségvállalás segíthet a világjárvány leküzdésében. Magyarországon erre sürgős lépéseket kell tenni. A WHO, valamint Dr. Bujdosó László, a pandémiás felkészülés megbízott kormánybiztosa (korábban Országos Tisztifőorvos) ezért a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy dolgozzák ki saját pandémiás tervüket, készletezzenek antivirális szereket a dolgozóik védelmében, és a zavartalan gazdasági működés fenntartásához. Az üzletfolytonosság biztosításához ugyanis nem elég a járvány kitörésekor lépni, hiszen akár a munkaerő fele is megbetegedhet rövid időn belül (néhány hét alatt). Amerikai szakértők rámutatnak, hogy egy ilyen járvány kitörése esetén napok alatt megbénulhatnak a közszolgáltatások (pl. víz, gáz, villany), leállhat a közlekedés, az egészségügyi és pénzügyi ellátás és az alapvető élelmiszerek termelése. Kiemelt fontosságú tehát, hogy a társadalmi- és gazdasági működéshez elengedhetetlen szektorok vállalatai ne bénuljanak meg, és akár minimális szinten is, de fenntartható legyen a működésük. Ehhez pedig nélkülözhetetlen az alapos felkészülés. A pandémiás tervek kidolgozásán kívül ennek fontos eleme a szükséges védőfelszerelések beszerzése, az antivirális szerek készletezése, a szezonális influenza oltások beszerzése, valamint a munkavállalók megfelelő tájékoztatása, felkészítése, és védelme.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-01 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!