Címlap

Átadás előtt az avasi templom és temető kerítése

2010-08-03 14:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avaste.jpg

Hamarosan átadják az avasi templom és temető körül épülő kerítést. A több mint 46 millió forintba kerülő beruházás az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) keretein belül valósul meg, célja a műemlék és a sírkert védelme. A kerítés építéséhez kapcsolódik a területen egy másik közbiztonsági beruházás: mint arról már beszámoltunk, Rendészeti Központ épül a Papszer 2. szám alatt, s a jövőben 32 kamera is figyeli majd a történelmi Avast.

A mai, helyszíni bejáráson Rudolf Mihály építészmérnök elmondta: az avasi templom helyén először az 1200-as évek környékén épült templom román stílusban A terület ezt követően is szakrális központként működött a templomkerttel, s egy ilyen központot minden városban védeni szoktak. Miskolcon is van példa hasonlóan őrzött templomra: a Deszkatemplomot és a hozzá tartozó temetőt már hosszú évek óta kerítés védi, és meghatározott a nyitvatartás is. Rudolf Mihály reményét fejezte ki, hogy a kerítés, a hamarosan telepítendő kamerákkal együtt, ha nem is szünteti meg a rongálásokat, de mindenképpen megszűri majd a látogatókat.

avaste1.jpg

Az érdeklődök napközben természetesen továbbra is megtekinthetik majd műemléket, és a sírkertet is. A jövőben azonban a kerítésen lévő kapukat bezárják éjszakára, és a temetőkre vonatkozó jogszabályokat is szigorúbban betartatják majd a látogatókkal – tette hozzá Hangó István, az Avasi Református Gyülekezet lelkésze.

avaste3.jpg

Cseh László, a terület önkormányzati képviselője kifejtette: a beruházás kiinduló pontja lesz a történelmi Avas fejlesztésének - ennek munkálatai akár a következő évben elkezdődhetnek, az IVS belvárosi rehabilitáció második ütemének részeként. Erre korábban mind a város, mind pedig a Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács rábólintott, s bíznak benne, hogy Miskolc törekvéseit a kormány is támogatja majd.

- A történelmi Avason a hatvanas évek óta nem történt jelentős fejlesztés - inkább csak rombolás - ráadásul ekkor bontottak el, vagy alakítottak át rossz építészeti megoldásokkal egykor gyönyörű borházakat is – fűzte hozzá Fedor Vilmos alpolgármester. A cél az, hogy tervezett fejlesztések befejezése után a terület visszanyerje régi varázsát.

avaste2.jpg

A templom kerítését várhatóan augusztus 9-én adják majd át, a projekt mintegy 46,5 millió forintba kerül, melyből 39,5 millió az uniós támogatás összege. A beruházás során hat kaput építenek a kerítésen, melyeket éjjelre zárni fognak. Ez néhány pincetulajdonost is érint majd - ők kulcsot kapnak, hogy ingatlanjaikat megközelíthessék. Cseh László hozzátette: a tulajdonosok is támogatták a beruházást, ugyanis a közbiztonság javulását remélik ettől.

avaste4.jpg

A kerítés város felé néző oldala az ősi templom sáncának nyomvonalát követi, az előtte lévő sétány pedig a későbbiekben várhatóan új burkolatot kap majd. A szakaszon már meglévő két pihenő mellé – ezek a Kühne Adolf, és a Palóczy László pihenőhelyek – egy harmadikat is építettek, melyet Dévai Bíró Mátyásról neveztek el. Ha a beruházás minden eleme megvalósul, a történelmi Avas, a budapesti Halászbástyához hasonló, hangulatos hely lehet a jövőben – tette hozzá Rudolf Mihály.

További fotók itt!

Tajthy Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-06-26 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!