Külföld

A hejcei tragédiára emlékeztek

2008-01-21 10:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hejcei.jpg

Két évvel ezelőtt, 2006. január 19-én zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce térségében a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe. A tragédiában 42 katona vesztette életét, rájuk emlékeztek szombat délután a településen a tavaly májusban felállított emlékműnél magyarok és szlovákok egyaránt, ott volt a szerencsétlenség egyetlen túlélője, az akkor 27 éves Martin Farkas is. Azok a katonák, akik a Hejce fölötti hegyen életüket vesztették, idegen földön harcoltak a szabadságért, számunkra, akik régóta nyugodt körülmények között élünk, furcsa ez, mert elszoktunk tőle, hogy a szabadságért igenis harcolni kell - mondta Frantisek Kasicky, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere azt követően, hogy megkoszorúzta az emlékművet. 

A miniszter beszédében a mai kor hőseinek nevezte az elesett harcosokat, akik a koszovói békemisszióból hazatérve az otthon örömére készültek, de ez nem adatott meg nekik, életüket áldozták a szülőföldre való visszatéréskor. Vadai Ágnes, a magyar honvédelmi tárca államtitkára - aki szintén koszorút helyezett el az emlékműnél - beszédében úgy fogalmazott: régen úgy tartották, hogy a halál a katona társa. Kíséri, folyamatosan mellette van, csak a találkozás időpontja bizonytalan. Ma már ez nincs így, ezért a katonák halála is éppen olyan tragédia, mint más embereké - tette hozzá, majd méltatta a hejceiek helytállását, segítőkészségét, amelyet a tragédia idején mutattak meg, a hozzátartozókat pedig arról biztosította, hogy a magyar honvédség megőrzi a szlovák katonák emlékét. 

A szlovák hadsereg háború utáni történetének legsúlyosabb tragédiája 2006. január 19-én, csütörtökön este történt. A Koszovóból Kassa felé tartó AN-24-es katonai repülőn a személyzettel együtt 43-an utaztak, ám közülük egy kivételével senki sem térhetett haza. A gép nekiütközött a Hejce fölött magasodó 700 méteres Borsó-hegynek, a kassai repülőtértől harminc kilométerre.  A szombati kegyeleti ünnepséget követően - amelyen egyaránt részt vettek az áldozatok családtagjai, katonák, a magyar és a szlovák vezérkari főnök -, a helyi római katolikus templomban gyászmisét tartottak a szlovák katonák emlékére. A baleset helyszínén, a hétszáz méter magas hegyen obeliszk és 42 kopjafa emlékeztet a tragédiára, a szerencsétlenségben elhunyt békefenntartókra.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-01 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!