Közélet

Református hálaadó év és középiskolai találkozó

2010-07-08 15:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE levayt.jpg

Július 7-én szerdán 17 órai kezdettel a Miskolc-avasi református templomban tartott istentisztelettel kezdetét vette a Kárpát-medencei református középiskolák XV. találkozója. A találkozó házigazdája a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon a következő tanévben ünnepli alapításának 450. évfordulóját. Ennek az eseménysorozatnak is előrendezvénye volt a találkozó. A nyitó istentiszteleten a sepsiszentgyörgyi küldöttség - a találkozó előző évi szervezői - átadták a találkozó vándor kopjafáját.

A találkozóra a Kárpát-medence valamennyi magyar református középiskolájából - szám szerint 42-ből - érkeztek küldöttek. 27 ilyen gimnázium működik Magyarország jelenlegi területén, 9 Erdélyben, 4 Kárpátalján és 2 a felvidéken. Ezekből összesen 180 tanár és tanuló jött el, hogy így is demonstrálja az egységet, összetartozást.

Ábrám Tibor, a Lévay Gimnázium igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a találkozó célja a kapcsolatépítés, a református közoktatási stratégia és szakmai együttműködés kialakítása, valamint a kellemes, közös időtöltés is. Több szekcióban - diakónia, sport, zene, szabadidős-tevékenységek, kapcsolatok - zajlottak a tanácskozások, s jutott idő tapolcai, lillafüredi kikapcsolódásra is.

levayt1.jpg

Az intézmény történetéről szólva, Ábrám Tibor elmondta: a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon jogelődjét 1560-ban alapították a miskolci reformátusok, amikor egy működő általános iskolát fejlesztettek "nagyobb műveltséget közvetítő scholává" - azaz gimnáziummá. A XVII. század elejétől vannak adatok az iskola anyagi fenntartásáról, a diákok tandíjáról, az iskolai törvényekről, szabályzatról. A gimnáziumnak Sárospatak adta az első iskolamestereket, kölcsönözte fegyelmi szabályzatát, tanulmányi rendjét. Már a XVI. század végétől az országrész nagyobb iskolái között tartják számon, olyan tanintézetként, ahol az iskola rektora mellett több tanító és segédtanító működik, s ahol teológusokat, tanítókat is képeznek. Az iskola - akárcsak a város - századokon át szenvedte és állta a történelem viharait. A két világháború között, 1935-ben vette fel Lévay Józsefnek, az iskola volt tanárának, a jeles költőnek, Arany János barátjának a nevét.

1948 júliusában törvénycikk rendelkezett a felekezeti iskolák államosításáról - az intézmény ezt követően még két évig viselte a Lévay nevet, állami gimnáziumként. Ezt követően Mikszáth Kálmánra változtatták a nevét, de ezt is csak ideiglenesen. 1953-ban a helyi hatóságok kilakoltatták addigi épületéből, s a két miskolci fiúgimnáziumot a volt Kir.Kat. Fráter György - akkor már Földes Ferenc Gimnázium - épülettömbjébe vonták össze. Az öregdiákok szívében azonban élt az iskola emléke, s 1980-ban két társadalmi szerevezet is alakult a "Lévay"-s, illetve a miskolci gimnáziumi hagyományok ápolására: a Lévay József Közművelődési Kör, és a Miskolci Ősi Gimnáziumok volt Növendékeinek Egyesülete ma is tevékenykedik. A gimnázium újraindítására 45 év szünet után, 1993-ban nyílt lehetőség. Az 1993/94.-es tanévet két négyosztályos, gimnáziumi első osztály kezdte. Az első év négy főállású pedagógussal indult, munkájukat 11 óraadó segítette.

Jelenleg az intézménynek 21 osztályban 710 tanulója van, a diákotthonban 230-an kapnak elhelyezést. A tanulók 40 százaléka miskolci, 35 százaléka bejáró, 25 százaléka kollégista. A tanulók 120-nál több településről érkeznek. A nevelőtestület 64 fős, közülük 11-en végeznek nevelőtanári feladatokat. A nem pedagógus munkatársak száma 37.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az ünnepi, hálaadó év előrendezvénye a református középiskolák XV. találkozója, július 7-10-ig, s ezt követi majd július 15-én az intézményben a Budai József emlékoszlop elhelyezése. Az ünnepi hálaadó tanévnyitó istentiszteletet augusztus 29-én tartják, a Kossuth utcai református templomban, az ezt követő, ünnepi rendezvénysorozatban lesz kiállítás, emlékszoba-avató, hangverseny, és konferencia is. Az ünnepi év jelmondata: "Református oktatás - 450 éve Miskolc város szívében. Fő rendezvénye a jubileumi gálaműsor lesz 2011. február 26-án, a Nemzeti Színházban.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!