Fesztiválozó

Fesztivált rendeznek a magyar ételeknek

2010-06-29 09:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Balneo Hotel Zsori és Mezőkövesd Város Önkormányzata július 2-án rendezi meg idén első ízben a Balneo Magyar Ételek Fesztiválját Zsóry-fürdőn a hotel előtti parkolóban.

A verseny célja, hogy felidézze a magyar történelmi korokat és tájjellegű népi ételeket. A szabadtéri rendezvényre sok szeretettel várják a főzőversenyre jelentkezéseket, családi csapatok, baráti társaságok, kollektívák, profi szakácsok és vendéglátó iskolák részéről, de szívesen látják a programra az érdeklődőket, akik színes gasztronómiai időutazáson vehetnek részt, végignézhetik, majd megízlelhetik a magyar tájegységek és történelmi korok ételeit, kortyolhatnak az azokhoz illő kiváló borokból.

bogacsfozoverseny2009.jpg

A rendezvény fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő, a verseny zsürijének elnöke Kőrössy Kálmán, a Hunguest Hotel Palota Lillafüred séfje, Venesz-díjas mesterszakács.

A rendezvény programja:
- 9 óra: A csapatok elfoglalják a főzőhelyeket, megkezdődnek az előkészületek
- 10 óra: A csapatok felvonulása a megnyitóra. Megnyitó. A rendezvény fővédnöke és a Balneo Hotel
Zsori igazgatója köszönti a versenyzőket és a vendégeket. A zsüri elnöke néhány tanáccsal segíti a csapatok versenyzését.
- 10 óra 30-tól 14 óra 30-ig a zsüri járja a versenyzők standjait.
- 11 órától 16 óráig élőzene.
- 11 órától bor- pálinka- és sajtkóstoló
- 12 órától ételkóstoló a Balneo Hotel Zsori standján, csapolt sör, üdítő, kávé
- 15 órától a verseny zsürizése
- 17 óra: Ünnepélyes eredményhirdetés, a csapatok felvonulása.
- 20 óra: Bankett vacsora a Balneo Hotel Zsori éttermében a versenyzőknek és a meghívott
vendégeknek.

Jelentkezés a versenyre és információ:
Garai Lajos                20-313-44-77       
Juhász Attila                30-313-69-38       
etterem@balneohotel.hu
Balneo Hotel Zsori, 3400 Mezőkövesd, Zsóry-fürdő, Fülemüle út 2.
A verseny feladatai:
- Minden csapat főzzön egy bográcsban készült levest, vagy egytálételt!
- Minden csapat készítsen egy főételt, ami készülhet roston, nyárson, vagy akármilyen más módon, fantáziától és felkészültségtől függően!
- Az alapanyagok lehetőleg magyar termékek legyenek. Természetesen nincsenek kizárva a külföldi nyersanyagok
a főzésből, de amiben lehet ajánlatos kikerülni. A durván tájidegen nyersanyagok használatáért a zsüri pontokat von le.(pl. ne használjunk japán zöldtormát, vagy lazacot, tenger gyümölcseit stb.)- Az ételek minimum 10 adagra készüljenek, a maximum adagszámok nincsenek korlátozva.
- A 10 adag ételt kóstolónak a zsürinek és a VIP vendégeknek kell biztosítani. - Az ezen felül főzött adagokat a csapatok értékesíthetik, ha számlaképesek. Az esetleges szabálytalan értékesítésért a szervezők és a Balneo Hotel nem vállal felelősséget!- A csapatoknak érvényes és vezetett HACCP naplókkal kell rendelkezniük, illetve a szabályok szerint eltett
ételmintákkal, hogy az esetlegesen kiérkező hatóságnak ezt probléma esetén be lehessen mutatni.

Az ételeknek tükrözniük kell:
- Vagy egy magyar történelmi korszak gasztronómiai művészetét, pl. Rákóczi fejedelem virágzó konyhája, vagy Mátyás király lakomája, vagy Sissi királyné Magyarországon vendégeskedik stb.
- Vagy egy magyar táj népi konyha remekeit bemutatva: pl. Matyóföld ezer arca, vagy Mikszáth jó palócai, vagy Alföldi pásztorételek stb. a Felvidéktől egészen Erdélyig, az Őrségtől a Nyírségig, minden tájegységet meg lehet jeleníteni.
Elég egy témakört feldolgozni, vagy a történelmit, vagy a tájjellegűt. A produkciók még értékesebbek, ha a résztvevő csapatok, megjelenítik az adott korszakot, vagy tájegységet a külsőségekben, jelmezbe, vagy népviseletbe öltöznek, vagy stílusosan díszítik fel a sátrakat, esetleg díszterítéket varázsolnak a zsürinek, vagy színészi produkcióval színesítik, pl herold konferálja az étkeket, vagy udvari bolond szórakoztatja a közönséget vagy vőfély a lakodalmast irányítja. Természetesen ezek nélkül is értékelhető a versenyprogram, mert a szakmai munka a legfontosabb szempont.

A nyersanyagokat mindenkinek magának kell biztosítania, valamint a kitelepüléshez szükséges eszközöket, főző és sütő berendezéseket.
Lehetőséget biztosítanak a szervezők a Balneo Hotel Zsóri konyháján az esetleges előkészületekre, hűtésre, tárolásra, de mindezekhez a regisztráció és a regisztrációs díj befizetése után egyeztetni kell a hotel konyhafőnökével. Víz és áramvételi lehetőség megoldott a kitelepülésen, valamint szemétgyűjtő konténer is használható. Tüzelő faanyag és a résztvevő csapatoknak szálláslehetőség biztosított, melynek árából a Balneo Hotel Zsori 20% kedvezményt biztosít.
A regisztrációs díj: 7000 ft
A szervezők ebből finanszírozzák a helyezésekhez az érmeket, kupákat, okleveleket, valamint faanyagot biztosítanak azoknak a versenyzőknek akik ezt igénylik.

A jelentkezés három kategóriában lehetséges:
- Amatőr főzők versenye
Ebben a kategóriában nincs korlátozva a csapat létszáma, lehet egyéni is, de lehet akár 20-30 fő is ahogy ezt a nevezők elgondolják. Ide várunk családi csapatokat, munkahelyi kollektívákat, és baráti társaságokat.
- Profi szakácsok párbaja
Ebben a kategóriában három fő a csapat létszáma, szigorúan betartva és ellenőrizve.
- Tanulóverseny
Ebben a kategóriában 3 tanuló a csapat létszáma, valamint jelen lehet az ételkészítésnél egy tanár, szakoktató, vagy séf, de tevőlegesen nem befolyásolhatja a versenyt, csak irányíthat.
Az ételek főzőversenye a megnyitóval kezdődik délelőtt 10 órakor, a tálalást pedig délután 3 órára kell időzíteni.
Eredményhirdetés délután 5 órakor.

A verseny díjazása:
Minden kategóriában kiosztásra kerül 1. 2. és 3. helyezés. Az 1. helyezett amatőröknek emlékkupa, oklevél, az 1. helyezett profiknak és tanulóknak emlékkupa, oklevél, aranyérem. A 2. helyezett amatőröknek oklevél, a 2. helyezett profiknak és tanulóknak oklevél és ezüstérem. A 3. helyezett amatőröknek oklevél, a 3. helyezett profiknak és tanulóknak oklevél és bronzérem.
Minden résztvevő csapat kap emlékdiplomát a versenyről.
Felajánlásra kerül továbbá minden kategóriában az első helyezetteknek egy – egy kétszemélyes belföldi hétvégi üdülés szállodában.A zsüri tagjai 5 fő, hozzáértő és gyakorlott szakemberek is a tagok között találhatóak:
- Kőrössy Kálmán Hunguest Hotels Palota Lillafüred séfje, Venesz-díjas mesterszakács, a zsüri elnöke
- Zagyva István Egri Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola igazgató helyettese, szaktanár
- Hnatyszyn György, a Balneo Hotel Zsori ügyvezető igazgatója
- Juhász Attila, a Balneo Hotel Zsori séfje, mesterszakács


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-03-29 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!