Fesztiválozó

Magyar Ételek Fesztiválja

2010-06-21 14:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Balneo Hotel Zsori és Mezőkövesd Város Önkormányzata július 2-án rendezi meg idén első ízben a Balneo Magyar Ételek Fesztiválját a Zsóry-fürdőn a hotel előtti parkolóban.

A verseny célja, hogy felidézze a magyar történelmi korokat és a tájjellegű népi ételeket. A szabadtéri rendezvényre sok szeretettel várják a főzőversenyre a jelentkezéseket, családi csapatok, baráti társaságok, kollektívák, profi szakácsok és vendéglátó iskolák részéről, de szívesen látják a programra az érdeklődőket, akik színes gasztronómiai időutazáson vehetnek részt, végignézhetik, majd megízlelhetik a magyar tájegységek és történelmi korok ételeit, kortyolhatnak az azokhoz illő kiváló borokból.

bogacsfozoverseny2009.jpg

A rendezvény fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő, a verseny zsürijének elnöke Kőrössy Kálmán, a Hunguest Hotel Palota Lillafüred séfje, Venesz-díjas mesterszakács.
A rendezvény programja:
- 9 óra: A csapatok elfoglalják a főzőhelyeket, megkezdődnek az előkészületek
- 10 óra: A csapatok felvonulása a megnyitóra. Megnyitó. A rendezvény fővédnöke és a Balneo Hotel
Zsori igazgatója köszönti a versenyzőket és a vendégeket. A zsüri elnöke néhány tanáccsal segíti a csapatok versenyzését.
- 10 óra 30-tól 14 óra 30-ig a zsüri járja a versenyzők standjait.
- 11 órától 16 óráig élőzene.
- 11 órától bor- pálinka- és sajtkóstoló
- 12 órától ételkóstoló a Balneo Hotel Zsori standján, csapolt sör, üdítő, kávé
- 15 órától a verseny zsürizése
- 17 óra: Ünnepélyes eredményhirdetés, a csapatok felvonulása.
- 20 óra: Bankett vacsora a Balneo Hotel Zsori éttermében a versenyzőknek és a meghívott
vendégeknek.

Jelentkezés a versenyre és információ:
Garai Lajos                20-313-44-77       
Juhász Attila                30-313-69-38       
etterem@balneohotel.hu
Balneo Hotel Zsori, 3400 Mezőkövesd, Zsóry-fürdő, Fülemüle út 2.
A verseny feladatai:
- Minden csapat főzzön egy bográcsban készült levest, vagy egytálételt!
- Minden csapat készítsen egy főételt, ami készülhet roston, nyárson, vagy akármilyen más módon, fantáziától és felkészültségtől függően!
- Az alapanyagok lehetőleg magyar termékek legyenek. Természetesen nincsenek kizárva a külföldi nyersanyagok
a főzésből, de amiben lehet ajánlatos kikerülni. A durván tájidegen nyersanyagok használatáért a zsüri pontokat von le.(pl. ne használjunk japán zöldtormát, vagy lazacot, tenger gyümölcseit stb.)- Az ételek minimum 10 adagra készüljenek, a maximum adagszámok nincsenek korlátozva.
- A 10 adag ételt kóstolónak a zsürinek és a VIP vendégeknek kell biztosítani. - Az ezen felül főzött adagokat a csapatok értékesíthetik, ha számlaképesek. Az esetleges szabálytalan értékesítésért a szervezők és a Balneo Hotel nem vállal felelősséget!- A csapatoknak érvényes és vezetett HACCP naplókkal kell rendelkezniük, illetve a szabályok szerint eltett
ételmintákkal, hogy az esetlegesen kiérkező hatóságnak ezt probléma esetén be lehessen mutatni.
gasztrocsata_bogacs_02.jpg
Az ételeknek tükrözniük kell:
- Vagy egy magyar történelmi korszak gasztronómiai művészetét, pl. Rákóczi fejedelem virágzó konyhája, vagy Mátyás király lakomája, vagy Sissi királyné Magyarországon vendégeskedik stb.
- Vagy egy magyar táj népi konyha remekeit bemutatva: pl. Matyóföld ezer arca, vagy Mikszáth jó palócai, vagy Alföldi pásztorételek stb. a Felvidéktől egészen Erdélyig, az Őrségtől a Nyírségig, minden tájegységet meg lehet jeleníteni.
Elég egy témakört feldolgozni, vagy a történelmit, vagy a tájjellegűt. A produkciók még értékesebbek, ha a résztvevő csapatok, megjelenítik az adott korszakot, vagy tájegységet a külsőségekben, jelmezbe, vagy népviseletbe öltöznek, vagy stílusosan díszítik fel a sátrakat, esetleg díszterítéket varázsolnak a zsürinek, vagy színészi produkcióval színesítik, pl herold konferálja az étkeket, vagy udvari bolond szórakoztatja a közönséget vagy vőfély a lakodalmast irányítja. Természetesen ezek nélkül is értékelhető a versenyprogram, mert a szakmai munka a legfontosabb szempont.

A nyersanyagokat mindenkinek magának kell biztosítania, valamint a kitelepüléshez szükséges eszközöket, főző és sütő berendezéseket.
Lehetőséget biztosítanak a szervezők a Balneo Hotel Zsóri konyháján az esetleges előkészületekre, hűtésre, tárolásra, de mindezekhez a regisztráció és a regisztrációs díj befizetése után egyeztetni kell a hotel konyhafőnökével. Víz és áramvételi lehetőség megoldott a kitelepülésen, valamint szemétgyűjtő konténer is használható. Tüzelő faanyag és a résztvevő csapatoknak szálláslehetőség biztosított, melynek árából a Balneo Hotel Zsori 20% kedvezményt biztosít.
A regisztrációs díj: 7000 ft
A szervezők ebből finanszírozzák a helyezésekhez az érmeket, kupákat, okleveleket, valamint faanyagot biztosítanak azoknak a versenyzőknek akik ezt igénylik.
A jelentkezés három kategóriában lehetséges:
- Amatőr főzők versenye
Ebben a kategóriában nincs korlátozva a csapat létszáma, lehet egyéni is, de lehet akár 20-30 fő is ahogy ezt a nevezők elgondolják. Ide várunk családi csapatokat, munkahelyi kollektívákat, és baráti társaságokat.
- Profi szakácsok párbaja
Ebben a kategóriában három fő a csapat létszáma, szigorúan betartva és ellenőrizve.
- Tanulóverseny
Ebben a kategóriában 3 tanuló a csapat létszáma, valamint jelen lehet az ételkészítésnél egy tanár, szakoktató, vagy séf, de tevőlegesen nem befolyásolhatja a versenyt, csak irányíthat.
Az ételek főzőversenye a megnyitóval kezdődik délelőtt 10 órakor, a tálalást pedig délután 3 órára kell időzíteni.
Eredményhirdetés délután 5 órakor.

A verseny díjazása:
Minden kategóriában kiosztásra kerül 1. 2. és 3. helyezés. Az 1. helyezett amatőröknek emlékkupa, oklevél, az 1. helyezett profiknak és tanulóknak emlékkupa, oklevél, aranyérem. A 2. helyezett amatőröknek oklevél, a 2. helyezett profiknak és tanulóknak oklevél és ezüstérem. A 3. helyezett amatőröknek oklevél, a 3. helyezett profiknak és tanulóknak oklevél és bronzérem.
Minden résztvevő csapat kap emlékdiplomát a versenyről.
Felajánlásra kerül továbbá minden kategóriában az első helyezetteknek egy – egy kétszemélyes belföldi hétvégi üdülés szállodában.A zsüri tagjai 5 fő, hozzáértő és gyakorlott szakemberek is a tagok között találhatóak:
- Kőrössy Kálmán Hunguest Hotels Palota Lillafüred séfje, Venesz-díjas mesterszakács, a zsüri elnöke
- Zagyva István Egri Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola igazgató helyettese, szaktanár
- Hnatyszyn György, a Balneo Hotel Zsori ügyvezető igazgatója
- Juhász Attila, a Balneo Hotel Zsori séfje, mesterszakács

Búzafalvi T.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-16 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!