Közélet

Fertőzésveszély nincs, oltóanyag van

2010-06-16 14:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a rendkívüli – árvíz utáni – helyzetre való tekintettel sajtótájékoztatót tartott Felsőzsolcán, ahol az ÁNTSZ szakembereitől kért tájékoztatást a fertőzésveszélyről.

felsozsolca_oltas2.jpg
Csöbör Katalin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1. sz. kerület országgyűlési képviselője a felsőzsolcai Szent István Általános Iskola udvarára invitálta szerdán a sajtó képviselőit, ahol az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális intézetének tisztifőorvosától, dr. Bodnár Judittól kért tájékoztatást a lakosság számára. A politikus elsősorban az oltóanyagról érdeklődött, hiszen néhány napja felröppent a hír, mely szerint nincs szérum a fertőző májgyulladás ellen a településen.

Dr. Bodnár Judit elmondta, a 2000-es évek előtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordult elő a legnagyobb gyakorisággal a hepatitis A vírus okozta heveny májgyulladás, 2005-ben már mindössze 2-3 esetet jelentettek, az elmúlt két évben pedig nem támadott meg senkit a kór. Aki egyébként egyszer átesik a betegségen, immunissá válik arra. A tiszti főorvos hozzátette, szükség van egy fertőző forrásra ahhoz, hogy a vírus jelen legyen és elterjedjen a régióban. Jelenleg ennek a kockázata minimális, és egyetlen egy embert sem diagnosztizáltak az árvíz óta hepatitis A-val – ugyanakkor a háziorvosokkal egyeztetve úgy döntöttek, az árvíz sújtotta lakosoknak kell a védőoltás a szennyezett környezet miatt. Az ÁNTSZ szakemberei hangsúlyozzák, fontos a megfelelő higiénia, a rendszeres kézmosás, főleg árvíz után oda kell figyelni a fertőtlenítésre, ennek megfelelően tájékoztató brosúrákat juttattak el a lakosoknak.

felsozsolca_oltas1.jpg

Az alacsony kockázat ellenére többféle oltóanyaggal rendelkeznek, ezek közül az egyik a gammaglobulin, ami az emberi vér fehérjéinek egyik, mesterségesen előállított csoportja, amely a szervezet által termelt, annak védelmét szolgáló ellenanyagok hordozója. Ez a kész ellenanyag azonnali védelmet biztosít három hónapig. A szérumból 7400 adag került a megyébe átcsoportosítással az országos készletből, és nem igaz a híresztelés, hogy elfogytak volna a vakcinák. Bodnár Judit hozzátette, az életre szóló védelmet biztosító, aktív-oltássorozatok szervezése is megkezdődött Borsodban, melyet részben központilag, részben cégek felajánlásaival rendeznek. A legfontosabb ezekben az időkben a háziorvosokkal való kapcsolattartás, mivel ők tudnak közvetlen tájékoztatást adni az aktuális helyzetről.

Soós P.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-27 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!