Életmód

Népszokások: májuskosár, májusfa

2010-04-30 15:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Április utolsó és május első napja, nem csak a majális, illetve a ballagások miatt fontos, hanem a hónaphoz kötődő népszokások, a májusfa állítás és a májuskosár miatt is. Ilyenkor vihetnek ugyanis a férfiak a kiszemelt hölgynek fákat vagy kosarakat, jelezve ezzel udvarlási szándékukat. A régi szokás még ma is él, persze településenként eltérő formában.

Május a nyár kezdete, sokan úgy tartják, a szerelemesek hónapja. Régen a fiatal legények április 30-án éjjel vagy május első napján májusfát állítottak a kiszemelt lány kapujához, ezzel is jelezve udvarlási szándékukat. A fára színes szalagokat, zsebkendőket és üvegeket aggattak. A hagyomány úgy tartja, akinek a fája sokáig zöld marad, annak a szerelme örök lesz. A májusfa állítás ma már csak vidéken, vagy városban az óvodák, iskolák előtt szokás. Sokkal népszerűbbek manapság a májusi kosarak. A kosarak kínálatából pedig nincs hiány, van szalagos, pillangós, kicsi és óriás, a kínálatnak csak a pénztárca szabhat határt.

majuskosar2.jpg

A virágok színét a férfiak attól függően választották ki, hogy a leányzó csak barátnő vagy mennyasszony. A májusfa állítás a 15. századra, míg a májuskosár a két világháború közötti időszakra vezethető vissza, de még ma is sokan követik a népszokást.Régen a legények a fa és a kosár segítségével tájékozódtak, hogy az eladósorban lévő leány foglalt vagy szabad még neki udvarolni.

Póczos N.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!