Közélet

Bajnai Gordon a miskolci "kettősség"-ről

2010-02-27 15:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bajnmisk.jpg

               Nemrégiben Miskolcon járt Bajnai Gordon miniszterelnök, aki a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ felújított szülészeti-nőgyógyászati osztályának átadása után, Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában részt vett az Avasi Rendőrős állománygyűlésén. A rendezvényt követően, egyebek mellett az ország, és Miskolc lehetőségeiről kérdeztük a kormányfőt.

- Miniszterelnök Úr hogyan értékeli most az ország helyzetét?

- Nagyon fontos látnunk, hogy Magyarország a gazdasági világválság közepén is képes volt új úton elindulni. A válság mutatta meg leginkább, hogy máshogyan kell működni, mint eddig, hogy nem nyújtózkodhatunk tovább, mint ameddig a takarónk ér. Ugyanakkor azért is tennünk kellett, hogy ez a takaró egyre hosszabb lehessen a következő években. Egy nagyon kemény és fájdalmas takarékossági programmal úgy tűnik, kijöttünk a válságból, sőt mára már a stabilitást, a potenciális növekedést tekintve az előkelőbb helyek egyikén állunk egész Európában. A feladat az, hogy ezt a növekedést, ezeket a többletlehetőségeket fordítsuk át mindenki által érzékelhető, jobb életminőségre. Egy ilyen átfogó válság azt is megmutatta, mekkora ereje van a közösségnek. Az ország lakossága nagyon bölcsen viselkedett, mindenki tette a dolgát. A politikai csatározásokat leszámítva mindenki megértette miért van szükség a válságkezelő intézkedésekre, vállalta az áldozatokat, nem voltak tömegtüntetések, mint sok más országban. Az intézkedéseinknek pedig ma már látszanak az eredményei, túl vagyunk a nehezén. Magyarország iránt visszatért a nemzetközi bizalom – ami a forint árfolyamának stabilizálódásából is látszik – egymillió hétszázezer családnak ma lényegesen kisebb a törlesztő részlete, jobb a helyzete, mint egy évvel ezelőtt.

- Milyen benyomásokat szerzett Miskolcon?

- Ezt a várost már nagyon sokszor "leírták". Legutóbb a rendszerváltozást követően alakult ki az a vélemény, hogy a térségnek - Borsodnak és benne Miskolcnak - hosszú időre vége. A nehézipari üzemek bezárása, az ipari szerkezetváltás következtében úgy tűnt kezelhetetlen fokú a munkanélküliség, a gazdasági visszaesés is megállíthatatlan. A város mégis képes volt arra, hogy kilábaljon ebből a helyzetből, új üzemek, új munkahelyek jöttek létre, sőt a miskolciak sok szempontból ismét büszkék lehetnek magukra. Ma mégis kettősség tapasztalható. Egyrészt történetében még soha nem látott fejlődés kapujában áll a város - hogy csak a nagyobb beruházásokat említsem: 38 milliárdból újul meg a közösségi közlekedés, hat és fél milliárdból az egyetem, tizenegy és félmilliárdot költünk a világszínvonalú csillagpont-kórház kialakítására, öt és félmilliárdból folytatódik a belváros rehabilitációja. Fontos ipari területek jönnek létre, mindez nemzedékek életére lesz majd hatással. Az itt élő polgárok életét, közérzetét ugyanakkor megmérgezi a közbiztonság helyzete, és most a válság miatt ismét növekedő munkanélküliség. Én mindenkitől azt kérem: tartsanak ki, Magyarország ugyanis elvégezte a "házi feladatát", javulnak a gazdasági mutatók, és szigorú, felelős gazdálkodással az év második felétől már gyorsuló növekedési pályára állhat az ország, jön a fellendülés. Ennek pedig helyben is láthatóak lesznek az eredményei.

- Úgy gondolja, a szociális helyzet a bűnözésre is befolyással van?

- Semmiképpen nem tartom elfogadhatónak, hogy a szociális helyzetre való hivatkozás bárkinek is felmentést jelentsen a bűnözés vétke alól. Aki bűnözik az bűnözőnek tekintendő - e tekintetben semmilyen kivételt nem jelenthet, hogy valaki gazdag vagy szegény, hogy milyen a származása, milyenek a körülményei. Rendnek kell lenni Magyarországon. De nyilvánvaló, hogy a közbiztonság erősítéséhez szociálisan is rendbe kell tenni az országot. Már eddig is tettünk lépéseket ezen a területen: a válság közepén százezer családnak adtunk egyéni támogatást a krízisalapból, mindennapi életkörülményeik biztosításához. Százezer munkahelyet mentettünk meg eddig állami támogatással, s másik százezer olyan ember számára biztosítottunk foglalkoztatást az Út a munkához program keretében, akik évek óta, vagy talán évtizede nem dolgoztak. Csupán akkor lesz tartós gyarapodás, akkor kerülhetjük el az újabb és újabb válságokat, ha sokkal többen fognak dolgozni, mint most, ha többen fizetnek adót, nyugdíjjárulékot. Ilyen szempontból gyakorlatilag az ország sorsa múlik azon, tudunk-e érdemben változtatni a foglalkoztatáson. Ehhez egy fontos lépés Út a munkához program.

- Megítélése szerint tehát a gazdaság növekedése a közbiztonságot is javítja majd?

- Mindenképpen, ugyanakkor nem érünk rá addig várni. A társadalmi együttélés szabályait a válság közepette is be kell tartani, tartatni. A válságkezeléshez az is hozzátartozik, hogy ne engedjük tovább szaporodni a bűncselekmények számát, s ez valamennyi társadalmi rétegre, csoportra érvényes. Ezért a közbiztonság volt az egyetlen terület, amelyre több pénzt fordítottunk a költségvetésből a korábbinál, miközben mindenhol máshol takarékoskodtunk. A rendőrség idén jóval több pénzből gazdálkodhat, nemrégiben jelentettem be, hogy felújítjuk azt a "Közbiztonsági Háló" elnevezésű programot, amelynek köszönhetően tavaly, az első félévben ezerrel több bűnözőt sikerült elfogni, mint az előző évben. Beindítottuk a településőrök rendszerét - őket a kormány fizeti, de az önkormányzat alkalmazásában állnak. Miskolcon is munkájukkal segítik az egyedülállónak számító városőrséget, együttműködve a rendőrséggel, polgárőrséggel. Jelentősen emeltük a körzeti megbízottak számát, és hamarosan Miskolcon is elkezdi a működését az új készenléti rendőri egység, ami minden bizonnyal további, minőségi változást hoz a környék közbiztonságában. Megduplázzuk a térfigyelő kamerák számát, ami egy nagyon sikeres projekt, működésüknek köszönhetően itt az avasi lakótelepen is jelentősen csökkentek a betörések, rablások, közterületi bűncselekmények. A rendőrkapitány úr tájékoztatása szerint, a közelmúlt intézkedéseinek köszönhetően Miskolcon felére esett vissza például a betöréses rablások száma, ami óriási eredmény.

bajnmisko.jpg

- Miniszterelnök Úr mit vár a választásoktól?

- Bízom benne, hogy a magyar polgárok kellő bölcsességgel döntenek majd, és olyan programot támogatnak, amely garantálja, hogy Magyarország továbbra is azon a pályán marad, amellyel elkezdte a kilábalást a válságból. Ha az a lelki erő, amely a válság idején is egyben tartotta az országot továbbra is érvényesül, ha képesek leszünk belátni, hogy Magyarország csupán takarékos működéssel, kitartóan, kemény munkával tud csak előrébb jutni, akkor visszaküzdhetjük magunkat oda, ahol a 90 es évek második felében voltunk. Egy önmagára büszke és sikeres országgá válhatunk ismét.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-08-20 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!