Közélet

Bajnai Gordon Miskolc fejlődéséről, a közbiztonságról

2010-02-19 14:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bajnai.jpg

             Bajnai Gordon miniszterelnök adta át pénteken a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ felújított szülészeti-nőgyógyászati osztályát. A kormányfő a nap folyamán Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában részt vett az Avasi Rendőrős állománygyűlésén, majd felkereste a Búza téri Közbiztonsági Pontot is.

A Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ szülészeti-nőgyógyászati osztálya egy olyan épületegyüttesben működött, amelynek egyik része több mint száz, a másik pedig harminc éve épült. Mindennapossá váltak a műszaki meghibásodások, egyre szükségesebbé vált a felújítás. Az intézmény vezetése és az önkormányzat sikerrel pályázott ehhez címzett állami támogatásra: 636 milliót sikerült elnyerni, így - az önkormányzati önrésszel együtt - több mint egymilliárd forintból valósulhatott meg a beruházás.

A százéves épületrészt teljes egészében felújították, a 30 éves épület pedig, a rekonstrukció mellett egy új emeletet is kapott. Így jött létre a négy műtő, valamint a negyven csecsemő ellátására alkalmas, újszülött részleg. Az 1-4 ágyas kórtermekben 84 beteget tudnak elhelyezni, az épületben korszerű vizsgáló helyiségeket alakítottak ki, és az orvosok, szakdolgozói munkát végzők számára is megfelelő körülményeket teremtettek.

bajnai1.jpg

Az átadó ünnepségen Káli Sándor polgármester köszönetet mondott a kormányfőnek, hogy jelenlegi, nehéz gazdasági helyzetben is biztosították a támogatást a felújításhoz. Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy egy közösség ereje vagy gyengesége a bajban mutatkozik meg igazán. Miskolc mindenkinek példát mutat azzal, hogy a válság hatásai, a gazdasági nehézségek közepette is van ereje "beruházni a jövőbe". - Egy szülészet felújítása, korszerűsítése ilyen beruházás. A jövőbe, a jövő generációkba vetett hit záloga, szimbóluma - fogalmazott a miniszterelnök, kihangsúlyozva ugyanakkor, hogy egy ilyen létesítmény igazi küldetését, gondoskodását soha nem a falak, a koszerű műszerek jelentik, hanem az ott dolgozók odaadó munkája, szakmai hozzáértése.

Bajnai Gordon köszönetet mondott az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, hogy az átalakítás, költözés nehéz körülményei közepett is hozzáértéssel, önfeláldozóan tették a dolgukat, majd utalt rá, hogy Miskolc soha nem látott fejlődés kapujában áll. Ezzel kapcsolatban egyebek mellett megemlítette a 38 milliárdos Zöld Nyíl beruházást, a 11 milliárdos Csillagpont Kórház-fejlesztést, az Egyetem hat és fél milliárdos korszerűsítését, a belváros mintegy öt és fél milliárdos, további fejlesztését. - Miskolc különleges lakóközösséggel bír - ennek már számtalan tanújelét adta a történelem folyamán, írók is megemlékeztek róla - fogalmazott Bajnai Gordon. - Ez a közösség, amely eddigi eredményeire is büszke lehet, most ismét megmutathatja alkotóerejét. Olyan úton indult el, amely hosszú évtizedekre megalapozhatja a város fejlődését - emelte ki a miniszterelnök.

bajnai2.jpg

Az Avasi Rendőrősön állománygyűlésen és szolgálati eligazításon vett részt a kormányfő, melyen dr. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és dr. Pásztor Albert városi rendőrkapitány a megye és a város közbiztonsági helyzetéről, a bűnügyi-felderítési statisztikák alakulásáról tájékoztatta. Bajnai Gordon beszédében itt a rend és a biztonság jelentőségét hangsúlyozta az emberek életében, hétköznapjaiban. Mint mondta, "rend a lelke mindennek", ez az alapja a normális életnek.

- A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megszilárdítsa az emberek biztonságérzetét - hangoztatta a kormányfő. Múlt év őszén elindították a Rend és Biztonság Programot, amelynek több eleme már megvalósult. Négyszázzal több hallgatót vettek fel a rendészeti szakközépiskolákba, s jelentősen nőtt a hallgatók gyakorlati ideje is, akik a kiképzett rendőrök mellett már érdemben be tudnak kapcsolódni a közterületi munkába.Bajnai Gordon utalt arra az ellentmondásra, amely a rendőrségi statisztikák szerint csökkenő bűncselekmények és növekvő felderítési arány, valamint a lakosság napi biztonságérzete között tapasztalható, például Borsodban. Mint mondta, a hatékony rendőri, bűnüldözői munka eredményei elsősorban a komolyabb bűnügyeket érintik, az emberek napi közérzetét viszont a kisebb, esetleg csak szabálysértésnek minősülő esetek is nagyban befolyásolják. Ezen a területen is több intézkedést tettek

polgorkozterf.jpg

- 2010-ben csaknem duplájára emelték polgárőrszervezetek támogatását, s a lakosság biztonságérzetét szeretnék növelni a jogalkotás változtatásaival is. Így például a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőinek cselekménye - ha rövid időn belül több esetben követnek el ilyeneket - már bűncselekménynek minősül. A körzeti megbízottak feladatai kiegészültek, a bűnmegelőzési tevékenységet végző rendőrökkel együtt közreműködnek a lakosság vagyonvédelmi tájékoztatásában. Hamarosan megkezdi működését az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer is. Az ország több száz településén összesen 2000 telelpülésőr kezdte meg a munkáját, - a programba Miskolc is bekapcsolódott - folyamatos az érdeklődés az uniós forrásból pályázható térfigyelő kamerák, központok iránt.
 
bajnailatogatas_8.jpg

Bajnai Gordon kihangsúlyozta azokat az erőfeszítéseket, amelyek a miskolci önkormányzat tett a közbiztonság javítása érdekében, s elmondta: hamarosan megkezdi tevékenységét a városban a Készenláti Rendőrség Miskolci Osztálya. A 105 fős, speciálisan képzett egység tagjai Borsod-Aabaúj-Zemplén és Heves megyében teljesítenek majd szolgálatot, működésükre 447 millió forintot biztosított az ORFK. A kormányfő azt is megemlítette, hogy Románia schengeni csatlakozásával hamarosan 1400 határőr kerül át a rendőrség kötelékébe, tovább erősítve a közterületek rendjét, biztonságát.

bajnailatogatas_4.jpg

A miniszterelnök a nap folyamán több más megyei beruházást is meglátogatott, Kazincbarcikán, Edelényben, Tolcsván. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében összesen 156 milliárd forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ebből az összegből 132 milliárd forint támogatásra már szerződést is kötöttek a nyertesekkel. Több mint 940 pályázat esetében megkezdődtek a kifizetések, ezen támogatások mértéke eléri a 25 milliárd forintot.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-08-20 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!