Külföld

Kormányközi megbeszélés

2007-05-15 14:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Másodszor ülésezik együtt a magyar és a horvát kormány május 17-én Zágrábban. Az együttes ülés napirendjén szerepel többek között az euro-atlanti integráció, az infrastrukturális fejlesztések ügye, az oktatási és kulturális együttműködés, de a két fél egyeztet a magyar rendőrök nyári horvátországi szolgálatteljesítéséről is.

Évente több mint 400 ezer magyar nyaral Horvátországban, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is magyar rendőrök segíthetnek az idegenforgalmi szezon ideje alatt a magyar turistáknak az Adriai-tenger partján. A rendőrségi együttműködés témája az együttes ülés napirendjén is szerepel majd. A külhonban szolgálatot teljesítő rendőrök egyebek mellett elveszett iratokkal kapcsolatos ügyintézésnél, közlekedési balesetek tisztázásánál, csalásokkal kapcsolatos nyomozásnál tudnak segítséget nyújtani a Horvátországban tartózkodó magyaroknak. A sikeres rendőrségi együttműködés folytatása mellett az együttes ülés napirendjén szerepel a spliti magyar ideiglenes konzuli képviselet ismételt megnyitása, amely június 15. és szeptember 15. között segíti majd a térségbe látogató magyar állampolgárokat.
A kultúra és az oktatás terén is több témában egyeztet a két kormány. Szó lesz többek között az eszéki Strossmayer Egyetem idén ősszel induló magyar tanszékéről, amelynek elindításával egy lassan tíz éve húzódó ügy oldódik meg. Ennek köszönhetően az általános iskolától az egyetemig teljessé válik a magyar nyelvű oktatás Horvátországban. Egyezmény születhet arról is, hogy Horvátország bekapcsolódik a „Pécs, Európa kulturális fővárosa 2010” projektbe, így a Déli Kulturális Övezet országai közül Horvátország kiemelt partner lesz a programok megvalósításában.
A tervezett program szerint a résztvevők egyeztetnek Horvátország NATO-és EU-csatlakozására való felkészülését elősegítő együttműködés folytatásáról, egyezmény születhet a V/B összeurópai közlekedési folyosó Letenye és Gorican közötti határának autópályahídjáról, valamint a kis- és középvállalkozások támogatásáról. A két fél az együttes ülés alkalmából szándéknyilatkozatot is aláír a nemzeti fejlesztési tervek összehangolására irányuló együttműködésről és az előcsatlakozási támogatási források keretében kialakított stratégiai célok egyeztetéséről.
A két ország közötti rendhagyó találkozó nem előzmények nélküli: az első magyar-horvát együttes kormányülést 2006. január 26-án, Budapesten tartották. Az ülés lehetőséget adott arra, hogy a két fél a tárcaközi együttműködésen túlmutató közös programokat dolgozzon ki, és lendületet adjon a két ország közötti együttműködéseknek.
A május 17-ei, második közös kormányüléshez kapcsolódóan ugyanezen a napon tartja ülését a magyar-horvát kereskedelmi kamara Zágrábban. Az első együttes kormányülés nyomán létrejött testület ülését Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader miniszterelnökök nyitják majd meg.

Kormányszóvivői Iroda


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!