Egészség

Ünnep előtti segítség italválasztáshoz

2009-12-01 14:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bor.jpg

Egyre nehezebb meghatározni, hogy milyen ételhez milyen bor illik, hiszen ahogyan az ételek, úgy a borok választéka is gyors ütemben nőtt. Ehhez nyújt segítséget az ünnepek közeledtével Molnár László vendéglátó igazgató rövid ismertetője.

Az általában könnyű hideg előételekhez reduktív technológiával készült könnyű, „hideg"  gyümölcsös illatú és ízű, vékony testű  fehérborok illenek legjobban. Ilyenek főleg rizlingek, chardonnay-k, sauvignon blanc-ok.

Levesekhez általában nem illesztünk bort. Persze itt is vannak kivételek, markánsabb vagy tartalmasabb krémleveshez kellően hűtve (10-12 fokon) valamilyen rose bort ajánlhatunk. Húslevesekhez száraz határozott, de nem durva savú fehér borok és nem túl csersavas vörösborok képezik az ideális ízhatást.

A meleg előételekhez kicsit teltebb oxidativ fehérborok illenek, pl. olaszrizling, de egy hortobágyi palacsintához megint csak adhatunk rose bort. Halételekhez ideális bornak számít egy karakteres fehér bor, melynek zamatában a finom savak és telt gyümölcsízek dominálnak. Ilyenek főleg a chardonnay-k.

A főételek kísérői az étel jellegétől függően:
Fehér húsok (csirke, pulykahús) esetében félszáraz, félédes, érettebb fehér borok, például néhány éves furmintok, hárslevelüek, testesebb olaszrizlingek lehetnek. Vörös húsokhoz, különösen mártással tálaltakhoz, még inkább vadhúsokhoz, pörköltekhez testes és érett vörösbor illeszkedik. Ezek mindenképpen legalább 3 évesek legyenek, és lehetőleg nagyobb testet adó fajtákból kerüljenek ki. Ilyen borok a cabernet savignon, a cabernet franc, a merlot vagy a barikolt borok.

Sajtokhoz az elfogyasztott sajt ízétől, illatától függően kell a bort kiválasztani. Elsősorban száraz fehérbort, de száraz könnyű vörösborok is jól illenek hozzá. Desszertekhez édes, illatos félédes vagy édes fehér és vörösbor de az édes pezsgő egyaránt illik. Gyümölcsökhöz félédes vagy édes fehér vagy vörösbor illik. Az étkezések befejezése után a kávé mellé 2-4 cl valódi konyak vagy whisky javasolható.

molnarlaci.jpg
Molnár László, éttermi mester
Hotel Silver, Vendéglátó igazgató


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-03-29 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!