Bulvár

Legenda a sörhasról

2009-11-23 22:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Tudósok szerte a világon egybehangzóan megállapították: a sörhas nem származhat a sörtől. Ha összehasonlítjuk a sör, a bor és a pezsgő kalóriatartalmát, mindjárt kiderül, ezek közül a sörben a legkevesebb a kalória, de tény, hogy az alkohol gerjeszti az étvágyat.

molnar-laszlo-ettermi-mester.jpgLehet, persze, hogy erről sokan nem tudnak, vagy hogy a kérdést egyes törzsasztalok vitáiban másként ítélik meg, de gondolják meg: hol bújhatna meg ennyi vízben sok kalória?...... A sörhast – akárcsak a fekete macskát – inkább a babonák körébe utalhatjuk Az alkohol gerjeszti az étvágyat. Ez vezet ahhoz, hogy az embernek, amint mondják, attól összefut a nyál a szájába és gerjednek az emésztési nedvek. Az étvágycsináló alkohol csábít egyeseket arra, hogy többet egyenek, mint normális körülmények között szoktak. Többet pakolunk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, az pedig elraktározza a felesleget zsír formájában a rosszabb időkre. Előszeretettel a hason……

A sör literenként csak 400-500 kalóriát tartalmaz. Hajdanvolt, másfajta életviteli és étkezési szokások alapján alakult ki vagy száz éve a nézet, hogy a kövérség a sörivás következménye.
Azóta bizonyított tény, hogy mérsékelt sörfogyasztás esetén a testsúly nem változik. Nem ritkán még csökken is, hiszen az alkohol élénkíti az anyagcserét – mutatták ki  nemrég a Freiburgi Egyetem kutatói. Más kutatások megerősítik, hogy mérsékelt sörfogyasztással a testsúly csökkenthető. Ennek előfeltétele persze a vasfegyelem: ellent kell állnunk gyomrunk csábításának és csak annyi táplálékot szabad magunkhoz vennünk, amennyit máskor, sör nélkül szoktunk. A kutatók azt is kiderítették, hogy a sör hasznos a szervezetünkben a zsír és a cukor lebontásánál és pozitívan befolyásolja a vérnyomást, a véralvadást.
A lényeg: mint mindenben, a sörivásnál is a mértéktartás a fontos.

Molnár László
éttermi mester
vendéglátó igazgató


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2009-11-25 14:47

    chef.1

    Végre valami a gasztronómiáról!chef

Miskolc TV mai műsora

2020-07-12 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!