Környezet

Környezetbarát termékek

2009-11-18 15:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter zöld védjegyeket adományozott vállalatoknak az Ökoindustria kiállításon.

Szabó Imre átadta az idei Környezetbarát termék és Európai ökocímke minősítéseket szerda délután Budapesten, az Ökoindustria kiállításon. A címkéket olyan, környezeti szempontból kiemelkedő termékek használhatják, amelyek megfelelnek egy előzetesen kidolgozott szakmai és környezeti követelményrendszernek. A címkézés célja a termékek pozitív megkülönböztetése a fogyasztók számára. Idén egy tartálytűzoltó berendezés és két kompakt fénycső termékcsalád nyerte el a minősítést.

21. század húzó ágazata

„Nem túlzás azt állítani, hogy a környezetvédelem háttéripara, a 21. század húzó ágazata lehet Magyarországon. Az iparág, amely technológia- és tudásintenzív, felfutóban van, s nálunk van is hozzá szellemi kapacitás. A környezetvédelmi ipar már ma is, de a jövőben még inkább munkahelyek ezreit teremtheti meg. A fejlődéshez kutatásra és fejlesztésre, színvonalas oktatásra, beruházásokra, kezdeményezésekre van szükség. Ebben jelentős feladata van a mindenkori kormánynak és a szakminisztériumoknak is ” – hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerda délután Budapesten, az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás megnyitóján.

A miniszter elmondta, hogy ma még a környezetvédelmi ipar összes árbevételének 98 százalékát a környezeti szennyezések csökkentését szolgáló termékek előállítása, szolgáltatása teszi ki. A jövőben előtérbe kell helyezni a megelőző jellegű, a jobb erőforrás-kihasználást segítő fejlesztéseket. Ezt reprezentálja az Ökoindustria kiállítás seregszemléje és nagydíjasainak alkotásai, de a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium törekvései is erre irányulnak. A Környezetbarát termék, illetve az Európai ökocímke díjak nyertesei példát mutatnak ebben a tekintetben is.

A környezetbarát termék védjegyhasználati jogot a budapesti Tűzőr Kft. szuperintenzív habelárasztás elvén működő tartálytűzoltó berendezése kapta, amely a tűzveszélyes anyagok tartálytüzeinek oltását szolgálja. A védjegyhasználati jogot az aktualizált minősítési követelmények alapján nyerte el a termék. A pályázat értékelésekor a bizottság kiemelte az eljárás tűzvédelmi és tűzoltási hatékonyságát, egyszerűségét, üzembiztos működését. A működési vizsgálatok eredménye alapján a berendezéssel végzett oltás 60%-al kevesebb hatóanyagot igényel, mint a klasszikus megoldás szabványos előírásoknak megfelelő mennyisége.Az európai ökocímke használati jogát a General Electric Magyarország Zrt. két kompakt fénycső termékcsaládjának ítélték oda. Ezeknek a fényforrásoknak az élettartama meghaladja a 10 ezer órát és a 20 ezer bekapcsolás-kikapcsolás ciklust. Fénymegtartó képességük 70%-nál jobb, a színvisszaadási indexük meghaladja a 80 %-ot, higanytartalmuk pedig kisebb, mint 4 milligramm. A címkézés célja a környezeti szempontból kiemelkedő termékek pozitív megkülönböztetése a fogyasztók számára. A vásárlók a környezetbarát termékek választásával hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez. 

Környezetvédelmi címkék

A környezeti címkéket olyan termékek, illetve szolgáltatások viselhetik, amelyek megfelelnek a szakterület, a környezetvédelem, a tudomány, a gyártók és szolgáltatók képviselőiből álló bizottság előzetesen kidolgozott, szigorú szakmai és környezeti követelményének. Idén egy tartálytűzoltó berendezés és két kompakt fénycső termékcsalád nyerte el a minősítést.
Az Ökoindustria Nemzetközi Szakkiállításon 150 hazai és külföldi kiállító mutatja be innovatív termékeit, eljárásait, berendezéseit, eszközeit és szolgáltatásait, amelyek a környezet védelmét szolgálják.

A kiállítás ugyanakkor átfogó üzleti és szakmai esemény is, ahol találkozhat a piac minden résztvevője, a kutatótól kezdve a fogyasztóig. Több nemzetközi konferencia, üzletember találkozó is zajlik a kiállítással egy időben, lehetőséget teremtve az új fejlesztési irányok, technikai újdonságok megismerésére, információcserére, technológia-transzferre és a szakmai együttműködésre. A szakkiállításon minden ötödik kiállító külföldi. A rendezvény rangját növeli számos, környezetipari „nagyhatalomként” is ismert EU-tagállam, a kiállításon legnagyobb standdal bemutatkozó Svájc, illetve Dél-Kelet Európa reprezentánsainak részvétele, Törökország és Montenegro szakminiszterének aktuális budapesti látogatása. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetve a KvVM Fejlesztési Igazgatóság közös standdal jelenik meg a kiállításon. A környezet- és természetvédelmi témák mellett a látogatók tájékozódhatnak az Európai Unió által társfinanszírozott környezetvédelmi pályázati lehetőségekről (ivóvízminőség-javítás, szennyvízkezelés, hulladékgazdálkodás, árvízvédelem, erdei iskolafejlesztés, fenntartható fogyasztás, stb.) és a megvalósult projektekről.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!