Környezet

Tüntetés a BÉM ellen és mellett

2009-11-11 20:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bem_elleni_tuntetes.jpg

A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület demonstrációt szervez a hétvégén a Borsodi Érc-, Ásvány- és Hulladékhasznosító (BÉM) Zrt. sajókeresztúri üzemének környezetszennyező működése ellen. A cég 200 dolgozója viszont munkahelye megmaradásáért tüntet majd.

A tiltakozók szerint a cég évek óta szennyezi a környezetet. A társaság szakszervezeti vezetője jogtalannak nevezte az üzemmel kapcsolatos kifogásokat.

Margita Ernő megfogalmazása szerint a támadások a lakosság, a közvélemény alaptalan ellenük fordítására törekednek. Tiltakozik minden olyan kísérlet ellen, amely családok megélhetését veszélyezteti.

A vaskohászati cégeknek alapanyagot gyártó BÉM munkáját az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség folyamatosan ellenőrzi. Eddig a panaszok ellenére az ellenörző mérések mindig határértéken belüli adatokat mutattak. A környezetvédelmi egyesület nem hisz a méréseknek. Szerintük Sajókeresztúron és a széljárás irányától függően a környező településeken erős a bűz, szennyezett a levegő.
 
Illés Zoltánnak, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusának gyanúja szerint a cég engedély nélkül veszélyes, részben külföldről behozott hulladékot éget el. Tényként tudja, hogy Üröm és Csókavár térségéből gázgyári iszapot szállítanak a BÉM-be, amelynek magas a kéntartalma, és olyan arománs szénhidrogén található benne, amelynek égetésével rákkeltő anyagok keletkeznek.
 
A gyárvezetés pénteken egy órás munkabeszüntetést és sajtótájékoztatót tart. A cég vezérigazgatója szerint a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a BÉM-et bezárassa. Baptiszta Tibor szerint a társaság rendelkezik a szükséges engedélyekkel, minden az előírt határértékeken belül működik.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2009-11-12 14:07

    hozzáértő

    Tudatlan vagy korrupt a környezetvédelmi hatóság.Az érvényes rendeletek szerint (14/2001 6§ )a határérték túllépésének minősül, ha a környezethasználó a füstgáz, véggáz hígításával éri el a technológiai kibocsátási határérték betartását.Tényadatok sz [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!