Egészség

A megkérdezettek többsége nem oltatja be magát

2009-11-02 05:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE oltoanyag-h1n1.jpg

Nem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezettek többsége, legalábbis a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel az erre vonatkozó kérdésre a Szonda Ipsos felmérésében. A legnagyobb arányban (86 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Fidesszel szimpatizálók (78 százalék).

Az MTV Szólás Szabadsága című műsora megbízásából készült felmérésben október 30-án 500 embert kérdeztek meg telefonon. Azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben (27 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. Ugyancsak nagy arányban, 23 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, míg 21 százalékuk úgy véli, hogy nem kapja el a betegséget.
 
A férfiak inkább azt válaszolták, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, és bíznak benne, hogy úgysem kapják el a betegséget, míg a nők többsége, 34 százaléka a mellékhatások miatt aggódik. Ezzel párhuzamosan a válaszadók 58 százaléka már hallott a H1N1 vakcinával összefüggésbe hozott halálesetekről, súlyos szövődményekről.
 
A megkérdezettek 60 százaléka válaszolta azt, hogy maga döntött a kérdésben, nem hagyta magát befolyásolni, és 48 százalékuk szerint a pro és kontra érvek mögött inkább politikai érvek húzódnak meg.
 
Több stratégiai vállalat is megrendelte már dolgozóinak az új- és a szezonális influenza elleni oltóanyagot. A magyar állam a stratégiai vállalatok alkalmazottai számára ingyenesen biztosít vakcinát.
 
A BKV Zrt. 8600 újinfluenza és 3000 darab szezonális influenza elleni oltóanyagot rendelt dolgozóinak. Eddig több mint 500 BKV-alkalmazott szerzett védettséget. Az ingyenes védőoltás lehetőségét a Magyar Posta minden munkavállalójának felajánlotta, összesen 5500 fő élt a lehetőséggel. A vakcinát már átvette a társaság.
 
A H1N1 elleni oltóanyag iránti igény felmérése név szerint, a munkavállalók nyilatkoztatásával egyidejűleg megtörtént a MÁV-csoportnál, a vasúttársaság az igényelt 9840 adagot térítésmentesen kapta meg. Az oltás megkezdődött, azonban az oltóanyag iránti érdeklődés az előzetes igényfelmérésnél lényegesen alacsonyabb.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-09-26 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!