Környezet

Konferencia a Zempléni Nemzeti Parkról

2009-10-28 20:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE regec2.jpg

További megbeszéléseket szorgalmaznak a zempléniek a tervezett nemzeti park ügyében – hangzott el szerdán Miskolcon sajtótájékoztatón, amelyet a Zempléni-hegység térségének aktuális környezetpolitikai és természetvédelmi kérdései elnevezésű konferencia kapcsán tartottak.

Fülöp Sándor ombudsman fontosnak nevezte, hogy a tervezett Zempléni Nemzeti Park témájáról az érintettek minél többet megtudjanak. Úgy fogalmazott, nagyon sok szóbeszéd, félelem kering az érintett térségben és azon kívül is, aminek jó részét tisztázni kell.

Hozzátette: a nemzeti park minősítésről természetesen a szaktárca dönt, ám ő hivatali beosztásából adódóan is minden olyan lépést támogat, amely a jövőről, a jövő nemzedékéről szól, és előremutat. Leszögezte: nem lát olyan plusz jogi terhet, amit a nemzeti park minősítés hozhat. „Azt viszont látom, hogy hozhat támogatást, lehetőségeket, pályázatokat, ahol akár 30-40 fiatal értelmiségi is munkát kaphat és dolgozhat” – mutatott rá. Ez a természeti terület kifejezetten igényli az emberek jelenlétét, különben elpusztul – fűzte hozzá.

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke az aggályok kapcsán arról beszélt, többen az esetlegesen szigorodó hivatali eljárásoktól tartanak, de a párbeszéd a helyiek, a kistérségek képviselői, illetve a hivatalok vezetői és szakemberei között elengedhetetlen.

Ezért novemberben tanácskozást tartanak majd Pálházán, ahová meghívják azon településeket is, amelyek már nemzeti parkká minősített területen találhatóak, így az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park térségében. Megjegyezte: a megyei önkormányzat kialakította 2000-ben a Zempléni Tájvédelmi Körzetet, ez a terület csaknem azonos a tervezett nemzeti park felügyeleti részeivel.
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!