Környezet

A fenntartható fejlődésért tanácskoztak

2009-10-22 10:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fenntarthatofejlodes_konferencia.jpg

Észak-Magyarország a fenntartható Európában – ezzel a címmel rendezett konferenciát Miskolcon az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség. Elsősorban a környezetvédelmi kérdések regionális szintű áttekintése került terítékre. Az ügynökség egy belgiumi rendezvénysorozathoz kapcsolódva az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés témakörének szenteli a hónapot.

Október elején Brüsszelben 7. alkalommal rendezték meg a Régiók Hete programsorozatot, melynek részeként az Észak-magyarországi régió egy konzorcium tagjaként a klímaváltozás elleni harc, illetve a fenntarthatósági gyakorlat terén mutatott be követendő kezdeményezéseket az európai régióknak.

Buday-Malik Adrienn, az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség nemzetközi kapcsolatok részlegvezetője elmondta, hogy hazánk mindenféleképpen tud jó példákat mutatni más európai régiók számára, és természetesen mi is hoztunk magunkkal rengeteg tapasztalatot, hiszen pl. Bulgáriából, Burgas városából nagyon érdekes gyakorlatokat gyűjthettünk be, vagy a sziléziai régióból, ami Közép-Kelet-Európa egyik legiparosodottabb területe.

Az Észak-magyarországi régió nehézipari múltja miatt sok, ma már használaton kívüli bányával és barnamezős iparterülettel rendelkezik, amelyek hasznosításában külföldi példák is segíthetnek majd – állítják a szakemberek, akik szerint a környezetipar húzóágazattá válhat a térségben az elkövetkezendő években.

Nyiry Attila az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az Európai Unió kormány- és államfői tavaly decemberben elkötelezték magukat egy háromszor huszas cél mellett. A megállapodás lényege, hogy 2020-ig 20%-ra növeljék a megújuló energiák részarányát, 20%-kal javítsák az energiahatékonyságot, és 20%-kal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Magyarországról eddig Budapest, Tata és Biharkeresztes csatlakozott a kezdeményezéshez, de elképzelhető, hogy az Észak-magyarországi régióval folytatott tárgyalások eredményeképp több település, köztük Miskolc is belép majd ebbe a szövetségbe.

Fotók:


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!